Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču sutra presuda

Zdravko Mustač, europski uhidbeni nalog, UDBA, Josip Perković, Zdravko Mustač, slučaj Đureković, Zastara nakon 25 godina, Državno odvjetništvo, Josip Perković, Zdravko Mustač, UDBA, Vrhovni sud, Županijski sud u Varaždinu., slučaj Đureković, ubojstvo emigranta, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Ministarstvo pravosuđa, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Zdravko Mustač, Krunoslav Prates, UDBA, udbaši, slučaj Perković, Zdravko Mustač, slučaj Đureković, udbaši, UDBA, slučaj Đureković, UDBA, suđenje, Suđenja Perkoviću i Mustaču , Stjepan Đurković , UDBA, udbaši, slučaj Đureković, Stjepan Đureković, pripremao Đurekovićevo ubojstvo, Josip Perković, Suđenja Perkoviću i Mustaču
Na suđenju visokim dužnosnicima SDS-a, kolokvijalno Udbe, Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, sucima su se danas kratko obratili optuženici.

Zadnju završnu riječ iznosio je njegov branitelj dr. Richard Beyer. Presuda će vjerojatno biti izrečena sutra prijepodne u 9 sati, donosi HRT.

Perković je kratko objasnio kako ima najveći dio iskaza spreman, ali odustaje zbog visokog tlaka te ustvrdio da nije odbijao ništa jer mu je cilj bio brz postupak.

Od 24.1.2014. do lipnja ove godine bio sam u potpunoj izolaciji, nisam se žalio ni kad su iz ministarstva pravosuđa posjećivali zatvor, kazao je Perković i nabrojio probleme zbog kojih mu je bilo teško sastaviti odgovor na optužnicu. U sobi sam od 25.7. s teškim ovisnicima koji viču i galame danju i noću, kazao je između ostalog. Umjesto iskaza imam problema, 19.7. doživio sam neljudski postupak, a u nastavku maltretiranje i onesposobilo me za bilo kakav rad. Izjavu dostavljam braniteljima, napisao je sinoć i pročitao sucima Josip Perković.

Mustač je zatim rekao kako u obranu ne bi iznio ništa. Postupak je vođen korektno, primjedbu imam na komunikaciju s obitelji, pismo putuje 25 dana, posjeti traju jedan sat, samo jednom dva sata, rekao je u minutu i pol dugoj završnoj riječi Zdravko Mustač.

Završna riječ branitelja Richarda Beyera

Na početku ročišta je liječnica razgovarala s Josipom Perkovićem. Zatim je završnu riječ počeo iznositi branitelj dr. Richard Beyer, poznat po završnim riječima klasičnog prizvuka koje ne čita, nego ih uz obilje latinskih citata govori iz glave. Na početku je opisivao okružje i djelovanje Stjepana Đurekovića, čiji je dobro pripremljeni bijeg iz Jugoslavije usporedio s bijegom Marije i Josipa od Heroda.

Dr. Beyer opisao je Perkovića čiji je posao bio, kako je rekao, borba protiv terora i zaštita stanovništva od podlih napada. Opisao je njegovo omogućavanje Franji Tuđmanu da dobije putovnicu, Beyer je naveo mnoštvo neprijatelja koje je Perković imao u policiji i vojsci, a u emigraciji dio njih i vodstvo Hrvatskog državnog pokreta naveo je kao Perkovićeve mnogobrojne neprijatelje.

Govorio je o dobu poslije 1990. i optužbama "gospode koja je ovdje svjedočila protiv Perkovića". Iz raznih pravaca dolazili su različiti motivi koji su teretili Perkovića, rekao je Beyer, raspravljajući o motivima za ubojstvo. Motiv Mike Špiljka branitelj smatra neutemeljenim.

Nastavio je pričom o Flick aferi i donacijama političarima u Njemačkoj, poslije čega je osuđen samo Otto Graf Lambsdorf. Aferu branitelj Beyer navodi kao primjer ponašanja političara iz 80-ih godina, navodi kako oslikava političku kulturu tog doba, na rubu kriminala ili u korupciji kojoj narod na Zapadu još plješće. Kako to usporediti sa slučajem Vanje Špiljka u komunističkom sustavu, zapitao se Beyer. Đureković nije znao ništa o aferi INA, rekao je Beyer.

Njegove knjige kupio je špijun Hanzi za slovensku tajnu službu, a za američke službe gospoda iz njihova konzulata, rekao je i nastavio objašnjavati pitanje Đurekovićeve namjere da uspostavi emigrantsku radijsku postaju, kao drugi za ubojstvo po njemu slab motiv.

Treći, za Beyera solidan motiv, jest izdaja državnih i vojnih tajni Jugoslavije njemačkoj tajnoj službi Bundesnachrichtendienstu (BND). Beyer je zatim objasnio aferu tjednika Der Spiegel, kako bi sucima dočarao tadašnju važnost vojnih i državnih tajni. Ministar obrane Branko Mamula prozivao je SDS, jer nije uspio otkriti špijuna Đurekovića, rekao je Perkovićev branitelj i dodao - bila je to izdaja među partizanima.

Zapitao se zatim je li namjera bila ubojstvo? Beyer navodi izjavu vještaka prof. Christiana Nielsena, kako je jugoslavenska protušpijunaža tapkala u mraku i zato tvrdi branitelj: idealno je bilo oteti Đurekovića, a ne ga ubiti - zbog mreže BND-a koju bi Jugoslavija time zgrabila. Analizirao je zatim izjave svjedoka.

Sindičić u publici

Zanimljivo je, u publiku u sudnici stigao je bivši agent SDS-a Vinko Sindičić, odjeven u sako i hlače koje je, kaže, gotovo deset godina nosio u zatvoru u Perthu u Škotskoj.

Jučer je završnu riječ iznosio branitelj Josipa Perkovića Anto Nobilo. Nobilo se žalio na nedostatak dokumenata i Sindičića optužio za lažne konstrukcije. Zatražio je oslobađajuću presudu i ustvrdio da je savezni SDB vodio akciju Đurekovića. Kako sada stoje stvari, sutra u 9 ujutro vijeće će objaviti presudu Perkoviću i Mustaču, javlja HRT