JOŠ TREBAJU SUGLASNOST DVIJU ZEMALJA Finski parlament glasao za članstvo u NATO-u

JOŠ TREBAJU SUGLASNOST DVIJU ZEMALJA Finski parlament glasao za članstvo u NATO-u
Facebook

Finski parlament danas je izglasao zakon koji Finskoj omogućuje da konačno postane članica NATO-a te sada još samo treba pristanak Mađarske i Turske.

Finska, dosad zemlja vanjskopolitičke neutralnosti, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu u svibnju prošle godine odlučila se za članstvo u Sjevernoatlantskom savezu umjesto da se oslanja isključivo na svoje oružane snage u obrani 1300 kilometara duge granice s Rusijom, prenosi Hina.

Finska je sada korak ispred Švedske

Usvajanjem temeljnih dokumenata NATO-a Finska je korak ispred Švedske, koja je također podnijela zahtjev za članstvom, no odbila ga je Turska.

Finsku početkom travnja očekuju parlamentarni izbori pa dio analitičara smatra da želi dovršiti proces pridruživanja do tog datuma. Za članstvo je glasalo 184 parlamentaraca, a protiv je bilo njih 7. 

Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je da je njegova zemlja spremna primiti Finsku, ali da za Švedsku i dalje smatra da pruža utočište pripadnicima terorističkih skupina.

I Finska i Švedska još uvijek čekaju odobrenje Mađarske, čiji je parlament počeo raspravljati o toj temi u srijedu te bi mogao održati glasanje kasnije u mjesecu.