Japanski premijer s najdužim stažem preminuo nakon atentata

Japanski premijer s najdužim stažem preminuo nakon atentata

Bivši premijer Shinzo Abe, japanski čelnik s najdužim stažem, preminuo je u petak nakon što je ustrijeljen tijekom kampanje za parlamentarne izbore, objavila je javna televizija NHK.

Japanski mediji objavili su ranije da je muškarac otvorio vatru na Abea (67) s leđa iz vatrenog oružja kućne izrade dok je govorio na skupu u zapadnom gradu Nari.

Riječ je o prvom atentatu na nekog trenutnog ili bivšeg japanskog premijera od dana predratnog militarizma 1930-ih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći prije objave Abeove smrti, premijer Fumio Kishida je “najoštrije” osudio pucnjavu, dok su japanski narod i svjetski čelnici izrazili šok zbog nasilja u zemlji u kojoj je političko nasilje rijetkost, a oružje pod strogom kontrolom.

“Ovaj napad je čin brutalnosti koji se dogodio tijekom izbora – samih temelja naše demokracije – i apsolutno je neoprostiv”, rekao je Kishida, boreći se da obuzda svoje emocije, prenosi Hina.

Policija je priopćila da je uhićen 41-godišnji muškarac za kojeg se sumnja da je izveo napad. NHK je citirao osumnjičenika, identificiranog kao Tetsuya Yamagami, koji je policiji rekao da nije zadovoljan Abeom i da ga je želio ubiti.

Jednostavan način tjera ljude da gube kilograme kao nikad prije!Jednostavan način tjera ljude da gube kilograme kao nikad prije!

Abe je držao predizborni govor ispred željezničke stanice u Nari kad su odjeknula dva pucnja. Sigurnosni službenici tada su viđeni kako napadaju muškarca u sivoj majici kratkih rukava i bež hlačama.