JAPANSKI PREMIJER OPET NA METI Tijekom govora bačena eksplozivna naprava, jedna osoba uhićena

Japan premijer

Japanski premijer Fumio Kishida sklonjen je na sigurno i nije ozlijeđen nakon što je u subotu jedna osoba bacila predmet nalik na dimnu bombu tijekom njegova govora na zapadu Japana, objavili su tamošnji mediji.

Čula se glasna eksplozija, no premijer se sklonio i nije ozlijeđen. Policija je svladala osumnjičenog na mjestu događaja, objavio je japanski javni radiotelevizijski servis NHK.

Incident se dogodio u ribarskoj luci Saikazaki u prefekturi Wakayama, otprilike 65 kilometara jugozapadno od grada Osake.

Bivši premijer Shinzo Abe, čelnik suvremenog Japana s najduljim stažem, ubijen je pištoljem domaće proizvodnje prošlog srpnja tijekom kampanje za parlamentarne izbore, što je šokiralo zemlju i dovelo do revizije sigurnosnih mjera za političare, koji se redovito druže s javnošću.

Kishida je tek počeo držati govor nakon što je razgledao luku kada se dogodio incident, objavio je NHK.

Govor je bio najavljen za 11.40 prema lokalnom vremenu, navode iz Kishidine Liberalne demokratske stranke (LDP) koja je na vlasti u zemlji.

Kishida će nastaviti sa svojim najavljenim aktivnostima nakon incidenta, potvrdio je LDP na društvenoj mreži Twitter.

Snimke koje je objavio NHK prikazuju gomile ljudi kako bježe dok nekoliko policijskih službenika obara jednog čovjeka, a zatim ga uklanja s mjesta događaja.

Čovjek je izgledao kao da je u 20-im ili 30-im godinama, navode mediji.

Predstavnik policijske postaje u Wakayami je za Reuters rekao da ne može odgovarati na pitanja o incidentu.

Očevitkinja je za NHK kazala da je vidjela predmet kako leti iznad glava ljudi.

- Imala sam loš predosjećaj pa smo pobjegli nevjerojatno brzo. Zatim smo čuli veoma glasan zvuk. To je rasplakalo moju kćer, rekla je.

Kishida će idući mjesec biti domaćin summita zemalja G7.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica u nedjelju će se sastati u ljetovalištu Karuizawi.