Janša izgubio, a stiglo novo lice u parlament Slovenije

Robert Golob
Delo

'Pokret Sloboda', predvođen Robertom Golobom, ostvario je uvjerljivu prednost na danas održanim parlamentarnim izborima u Sloveniji. Prema prvim preliminarnim rezultatima Instituta Medijana i POP TV, 'Pokret sloboda' dobio je najviše glasova - 35,8 posto.

Kako mediji prenose, Golobov pokret bi, prema tim projekcijama, trebao dobiti 42 zastupnička mjesta u parlamentu Slovenije. Inače, 'Pokret sloboda' je potpuno novi akter na slovenačkoj političkoj sceni, a stranka je nastala u okviru stranke Zelene akcije.

Vođa pokreta Robert Golobov se ne nalazi u izbornom stožeru jer je u izolaciji zbog koronavirusa. Na drugom mjestu je aktualni premijer Slovenije Janez Janša i njegova stranka SDS sa 22,5 posto glasova, što znači 26 mandata.

Ako se potvrde rezultati izlaznih anketa ovo će biti jedan od najlošijih rezultata stranke Janeza Janše.

Slijede NSi sa Matejem Toninom na čelu i 6,8 posto glasova, što im daje osam mjesta u parlamentu, a potom socijaldemokrate, predvođene Tanjom Fajon, koja je osvojila 6,6 posto glasova, čime su osvojili sedam mjesta u parlamentu. Na petom mjestu je Ljevica sa 4,4 posto glasova i pet mandata.

Na temelju prvih rezultata u slovenački parlament, koji broji 90 zastupnika, ući će pet stranaka. Pravo glasa je imalo nešto manje od 1,7 milijuna Slovenaca, a glasovali su na oko 3.000 biračkih mjesta diljem zemlje, večeras do 19 sati, prenosi Fena.

Prve informacije pokazuju da je izlaznost na današnjim izborima bila veća nego na prethodnim.