IZVJEŠĆE KOJE ZABRINJAVA Heroin bi mogao nestati s europskih ulica, a stručnjaci to ne smatraju dobrom viješću

Heroin droga

Europska uprava za droge je upozorila na pojavu novog vrlo potentnog sintetičkog opioida koji se proizvodi u Kini, a masovno prelazi s Baltika u zapadnu Europu, prodirući na tržište heroina i masovno ubijajući ljude, piše Politico.

Droga zvana "niatzen" je odgovorna za nagli porast smrtnih slučajeva u Estoniji i Latviji prošle godine, a isto se sada događa u Francuskoj i Irskoj.

U EU izvješću o drogama za 2024. Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) navodi se da je sto puta jača od heroina, a jača je i čak od fentanila. 

Prodaje se kao ulični heroin, a na gradske ulice je došao iznenada i sve je rezultiralo mnogobrojnim trovanjima u kratkom razdoblju. 

Tzv. "niatzen" već nekoliko godina se nalazi na radaru agencija za provođenje zakona, a opioidna kriza u razmjerima u kojima se viđa u SAD, na sreću je daleko od Europe, ali su brojni dužnosnici zabrinuti, piše Politico. 

Heroin droga

U Sjedinjenim Državama lijekovi protiv bolova su ustupili svoje mjesto heroinu, a heroin sintetičkim opioidima. To se počelo primjećivati i u Europi.Posebno je zabrinjavajuće s obzirom na prijeteću mogućnost heroinske suše. 

U travnju 2022. godine su talibani zabranili sav uzgoj opijuma i preradu heroina u Afganistanu, uništivši u procesu 95 posto proizvodnje. 

S obzirom da ta zemlja čini devet desetina svjetske ponude, europski korisnici heroina troše svoj put kroz ograničene zalihe. 

"Bilo bi mudro pripremiti se za moguću nestašicu heroina krajem 2024. godine ili 2025.", predviđa EMCDDA.

Agencija je rekla da je prerano utvrditi hoće li smanjenje dostupnosti heroina dovesti do većeg tržišta sintetičkih opioida, zemlje EU bi svejedno trebale proširiti pristup liječenju, potaknuti programe zamjene igala i napraviti zalihe lijeka protiv opioida naloksona kako bi se suzbile predoziranja, stoji u izvješću.

Te bi mjere također pomogle u rješavanju druge narkotičke tempirane bombe: transformacije kokaina u robu za široku potrošnju, zaključuje Politico.