IZRAELSKA VOJSKA TVRDI "Bolnicu je pogodila raketa Palestinskog islamskog džihada"

Bombardiranje bolnice u Gazi
Mahmud Hams/Afp

Izraelske obrambene snage kažu da je na temelju “obavještajnih podataka neuspjela raketa Palestinskog islamskog džihada (PIJ) izazvala smrtonosnu eksploziju u bolnici u Gazi”.

U priopćenju IDF kaže da je "iz analize operativnih sustava IDF-a, neprijateljska raketna paljba izvedena prema Izraelu, koja je prolazila u blizini bolnice i pogodila je."

"Prema obavještajnim informacijama, iz nekoliko izvora koje imamo, organizacija Palestinski islamski džihad odgovorna je za neuspjelu raketnu vatru koja je pogodila bolnicu", dodaje IDF.

Radilo se, prema izraelskim informacijama, o grešci prilikom lansiranja rakete prema Izraelu pri čemu je pogođena bolnica arapska baptistička bolnica Al Ahli. 

Podsjetimo, Palestinci tvrde da je u bolnici ubijeno najmanje 500 ljudi i da se radilo o izraelskom napadu.

Savjetnik izraelskog premijera: Iz Gaze su gađali Haifu, a raketa je pogodila bolnicu

Naknadno je savjetnik izraelskog premijera Mark Regev je za BBC dao više detalja o izraelskom stajalištu da je bolnica u Gazi nije stradala u izraelskom udaru, nego od rakete koja je ispaljena iz Gaze, prenosi Index.

"Znamo da je u vrijeme ove tragedije u Gazi bila velika baražna vatra protiv ciljeva u središnjem Izraelu. Imali smo sirenu ovdje u Tel Avivu i otišao sam u sklonište", rekao je.

"Znamo da su ispalili rakete u isto vrijeme. Hamas je dao izjavu da su u to vrijeme poslali raketu dugog dometa na Haifu."

"Nijedna raketa zapravo nije stigla do Haife. Gdje je ta raketa otišla? Gdje je pala?", dodao je.

Haifa se nalazi u sjevernom Izraelu.