IZRAELCI ULETJELI U KLOPKU Jedna od najsmrtonosnijih operacija od početka rata

Rat na Bliskom istoku
EPA

Dvojica viših izraelskih zapovjednika i sedam drugih vojnika ubio je Hamas u zasjedi u predgrađu grada Gaze, gdje se posljednjih dana vode intenzivne borbe u urbanom području. Incident se dogodio u trenutku kad se strahuje od dodatne eskalacije humanitarne krize u Gazi zbog snažnih kiša u regiji.

Potpukovnik Tomer Greenberg, zapovjednik u brigadi Golani, koja se borila protiv Hamasa tijekom njegovog napada na pogranične zajednice na jugu Izraela 7. listopada, ubijen je tijekom neuspjelog pokušaja spašavanja četiri ozlijeđena vojnika, prenosi Guardian.

Izraelci se našli pod vatrom s gornjeg kata

U jednom od dosad najsmrtonosnijih incidenata za izraelske vojnike u dvomjesečnom ratu u Gazi, stradali su Greenberg i nekoliko njegovih viših časnika. Među poginulima, koje su u srijedu objavile Izraelske obrambene snage (IDF), nalazi se još jedan pukovnik, tri bojnika i nekoliko pripadnika borbenih spasilačkih snaga.

Obavijest na hebrejskom, koju je objavila brigada Golani, opisuje zasjedu koja se dogodila u blizini tržnice Shejaiya. "Dok su vršili pretragu kako bi očistili zgrade u srcu starog dijela grada, koje se smatra prenapučenim područjem preplavljenim terorističkim ciljevima, došlo je do velike eksplozije u jednoj od zgrada i nekoliko vojnika iz 13. bataljuna je ranjeno", rečeno je.

Prema izvješćima, vojnici su se približavali zgradi kada su se prvi put našli pod vatrom s gornjeg kata. Uslijedila je eksplozija u kojoj su teško ranjena četvorica vojnika koja su bila odsječena od ostalih suboraca. Preostali vojnici su se okupili i krenuli u pomoć prvoj grupi zbog straha da bi mogli biti odvučeni u tunel, ali se dogodila nova eksplozija, prenosi Index.

Izrael počeo pumpati morsku vodu u podzemne tunele?

Potom je i treća skupina izraelskih vojnika pokušala prići kako bi evakuirala ranjene, ali je ponovno odjeknula eksplozija. Do zasjede je došlo unatoč svakodnevnim tvrdnjama IDF-a da je blizu operativne kontrole nad ključnim Hamasovim uporištima na sjeveru Gaze.

Potpukovnik Greenberg je postao poznat u javnosti nakon napada 7. listopada, opisujući u intervjuu kako je spasio dvoje blizanaca čije je roditelje ubio Hamas u Kfar Azi. Govoreći o vojnicima koji su ubijeni u utorak, izraelski ministar Benny Gantz rekao je da Izrael plaća "bolnu i tešku cijenu".

Do zasjede je došlo usred nepotvrđenih medijskih izvješća da je Izrael počeo pumpati morsku vodu u neke od Hamasovih tunela. Upitan o tvrdnjama iznesenim u Wall Street Journalu, američki predsjednik Joe Biden odbio je izravno odgovoriti.