Izraelci na korak do cjepiva protiv koronavirusa

Cijepivo
Duško Jaramaz/PIXSELL

Izraelski znanstvenici na korak su od razvoja prvog cjepiva protiv novog koronavirusa, izjavio je ministar znanosti i tehnologije Ofir Akunis. Ako sve ide kako je planirano, cjepivo bi moglo biti spremno u roku od nekoliko tjedana i dostupno je za 90 dana, navodi se u priopćenju.

"Čestitamo MIGAL-u (Institut za istraživanje u Galileji) na ovom uzbudljivom otkriću", rekao je Akunis. "Uvjeren sam da će biti daljnjeg napretka, koji će nam omogućiti da odgovorimo na ozbiljnu globalnu prijetnju COVID-19", rekao je Akunis, govoreći o bolesti uzrokovanoj novim korona virusom, prenosi Direktno.

"Naš osnovni koncept bio je razviti tehnologiju, a ne posebno cjepivo protiv ove ili te vrste virusa", rekao je dr. Chen Katz, vođa biotehnološke grupe MIGAL. "Znanstveni okvir za cjepivo zasnovan je na novom vektoru ekspresije proteina, koji tvori i izlučuje himerički topljivi protein koji dovodi virusni antigen u tkiva sluznice samoaktiviranom endocitozom, uzrokujući tijelu stvaranje antitijela protiv virusa."

Akunis je rekao da je naložio generalnom direktoru svog ministarstva da ubrza sve procese odobravanja s ciljem što bržeg stavljanja ljudskog cjepiva na tržište, piše Jerusalem post.

"S obzirom na hitnu globalnu potrebu za ljudskim cjepivom protiv koronavirusa, radimo sve što možemo kako bismo ubrzali razvoj", rekao je izvršni direktor MIGAL-a David Zigdon. Cjepivo bi moglo "postići sigurnosno odobrenje za 90 dana", rekao je.