IZRAEL UKIDA COVID POTVRDE "Nemaju nikakvu medicinsku ni epidemiološku logiku i samo šire paniku"

izrael, covid potvrde, koronavirus, testiranje, cijepljenje

"Izrael bi trebao ukinuti sustav zelenih propusnica", ustvrdio je u utorak tamošnji ministar financija, iznimno utjecajni Avigdor Lieberman, na dan kada je uslijed širenja zaraze koronavirusa, odnosno njegove omikron varijante, evidentirano rekordnih 65.259 slučajeva.

Zelene propusnice u Izraelu su ekvivalent kontroverznih covid potvrda kakve su u uporabi u nizu europskih država, a čije je uvođenje dovelo do ogromnih javnih prijepora, uličnih prosvjeda, nerijetko i nereda, a u Hrvatskoj bi o tome, bude li utvrđeno da je u tu svrhu prikupljeno dovoljno potpisa, građani trebali odlučivati na referendumu.

"Lieberman je, kako javlja Jerusalem Post, o zelenim propusnicama progovorio nekoliko sati nakon što su on, premijer Naftali Bennet i ministar zdravstva Nitzan Horowitz na sastanku dogovorili distribuciju više od 25 milijuna besplatnih kućnih antigenskih testova na koronavirus svim građanima", prenosi Jutarnji.

"Nema ni medicinske ni epidemiološke logike za postojanje zelenih propusnica, s tim se slažu mnogi stručnjaci", napisao je Lieberman na Twitteru.

"Ono čega ima, ima izravne štete gospodarstvu i dnevnom funkcioniranju, a zelene propusnice usto značajno doprinose širenju panike među ljudima. Radim sa svim strankama na eliminaciji zelenih propusnica i očuvanju normalne životne rutine svih nas", dodao je Lieberman.

Prema trenutnim pravilima, zelenu propusnicu u Izraelu mogu dobiti samo cijepljeni građani, oni koji su preboljeli covid ili oni koji su se dan ranije testirali (u nekim slučajevima test vrijedi 72 sata), a bez te propusnice nije moguće pristupiti nizu prostora, u nekim slučajevima i radnih mjesta.

Sa širenjem omikrona, eksplodirao je broj infekcija među cijepljenim osobama kao i broj reinfekcija preboljelih. Zdravstveni dužnosnici i stručnjaci, uključujući i Nachmana Asha, direktora u izraelskom Ministarstvu zdravstva koji operativno upravlja javnozdravstvenim sustavom, smatraju da cijepljenje i prebolijevanje i dalje daju određeni stupanj zaštite pa se zasad zalažu da sustav zelenih propusnica još ostane na snazi. Istovremeno, priznaju da će u nekom trenutku morati revidirati njegov smisao.

Dođe li do ukidanja zelenih propusnica, bio bi to jedan od najdrastičnijih zaokreta u dosadašnjoj izraelskoj strategiji upravljanja pandemijom, ocjenjuje Jerusalem Post.

Ash je u utorak upozorio da u državi vrhunac trenutnog vala zaraze vjerojatno još nije dosegnut. - Očekujem da će do toga doći za tjedan-dva. Broj hospitaliziranih pacijenata i dalje je u porastu, ali on se usporava, izjavio je.

Pojasnio je i odluku o skraćivanju izolacije sa sedam na pet dana (uz obvezno testiranje brzim testom po isteku perioda) za zaražene kao i za necijepljene osobe koje su bile u bliskom kontaktu s nekim inficiranim.

"Ogroman broj potvrđenih slučajeva i izoliranih jako opterećuje našu ekonomiju. Poduzeli smo nekoliko preventivnih koraka koji bi trebali reducirati rizik, a to uključuje obvezan test prije izlaska iz izolacije, čega dosad nije bilo. Također, dok god imate simptome, zabranjen vam je izlazak", izjavio je.