IZRAEL OBJAVIO TROŠKOVE OBRANE OD IRANSKOG NAPADA Trošak presretanja dronova veći od milijardu dolara

dronovi

Izraelsko presretanje desetina iranskih raketa i dronova preko noći koštalo je Tel Aviv do pet milijardi šekela (1,35 milijardi dolara), objavili su u nedjelju izraelski mediji.

Dnevnik Yedioth Ahronoth citirao je generala Ram Aminach, bivšeg financijskog savjetnika izraelskog načelnika generalštaba, koji je rekao je da su "troškovi obrane procijenjeni na između četiri i pet milijardi šekela (1,08-1,35 milijardi dolara)", naglašavajući da govori samo o presretanju.

"Jedna raketa 'Strijela' koja se koristi za presretanje iranske balističke rakete košta 3,5 milijuna dolara, dok je cijena jedne rakete 'Magic Wand' milijun dolara, pored naleta aviona koji su sudjelovali u presretanju iranskih dronova“, rekao je Aminach.

Ranije u nedjelju, izraelski list Haaretz citirao je glasnogovornika izraelske vojske Daniela Hagarija koji je rekao da je oko 350 raketa i dronova lansirano iz Irana na Izrael, od kojih je većina presretnuta.

On je potvrdio da je došlo do manjih oštećenja u zračnoj bazi Nevatim u Beershebi, dok je „99 posto prijetnji Izraelu presretnuto“.

“Presretnuto je 25 od 30 krstarećih raketa, a od više od 120 balističkih raketa, samo nekoliko njih je probilo izraelsku teritoriju i sletjelo u zračnu bazu Nevatim”, dodao je on.

Dodao je da je „pokušaj Irana da uništi sposobnosti izraelskog ratnog zrakoplovstva propao i da baza Nevatim nastavlja sa radom“.

Rekao je da su osim lansiranja iz Irana, rakete i dronovi lansirani i sa teritorij Libanona, Iraka i Jemena.

Iran je kasno u subotu pokrenuo zračni napad na Izrael u znak odmazde za zračni napad na iranski diplomatski objekt u Damasku u Siriji 1. travnja. U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, među kojima i dva generala.

Dok Iran tvrdio da je pogodio određene vojne ciljeve, Izrael tvrdio da su većinu napada osujetili sustavi protuzračne obrane, iako je projektil pogodio vojnu bazu u južnoj regiji.