IZRAEL OBJAVIO Intenzivne borbe na sjeveru Gaze su završene

Gaza Palestina

Intenzivne borbe izraelskih oružanih snaga protiv islamističke skupine Hamas na sjeveru Pojasa Gaze završene su, priopćilo je izraelsko ministarstvo obrane.

Uskoro će završiti i intenzivna faza kopnene ofenzive na jugu obalne enklave u području grada Khan Younisa, izjavio je u ponedjeljak izraelski ministar obrane Yoav Gallant, prenosi list The Times of Israel.

"Na kraju rata neće biti vojne prijetnje iz Gaze. Hamas neće moći kontrolirati i funkcionirati kao vojna sila u Pojasu Gaze, a IDF će imati punu slobodu djelovanja učiniti sve što je potrebno kako bi obranio građane Izraela", rekao je Gallant, prenosi Hina.

"Možda će potrajati dugo, ali završit će totalnom pobjedom."

Iako će razdoblje intenzivnih borbi uskoro završiti, oružane snage moraju nastaviti s vojnim pritiskom kako bi osigurale oslobađanje preostalih izraelskih talaca u Gazi, rekao je. “Ako dođe do prekida vatre, sudbina talaca bit će zapečaćena za mnogo godina u zatočeništvu Hamasa”, rekao je Gallant.

"Bez vojnog pritiska nitko s nama neće razgovarati. Samo s pozicije sile mogu se osloboditi taoci", rekao je.

Međunarodni pritisak stalno raste na Izrael kako bi se smanjio intenzitet napada i izbjegle masovne civilne žrtve tijekom napada u Pojasu Gaze. Washington je pozvao Izrael da prijeđe s teškog bombardiranja na ciljanije udare protiv islamističke militantne organizacije Hamas.