IZBORNA UTRKA Sanna Marin poražena od finskih konzervativaca

Sanna Marin i Petteri Orpo
AFP

Čelnik finskih konzervativaca Petteri Orpo pobijedio je u izbornoj utrci, porazivši kandidatkinju lijevog centra, premijerku Sannu Marin. Orpo je dobio 20,8% glasova. Marin, koja je povećala broj mjesta u svojoj stranci, osigurala je 19,9% glasova.

Ubrzo nakon što je konzervativni čelnik proglasio pobjedu, čelnica lijevog centra priznala je poraz na izborima.

"Čestitam pobjedniku izbora, čestitam Nacionalnoj koalicijskoj stranci, čestitam Finskoj stranci. Demokracija je progovorila", rekla je pristašama Sanna Marin, prenosi BBC.

Tjednima su tri stranke bile gotovo izjednačene u anketama, a kako su rezultati stizali, postalo je preblizu za procjenu. Zatim je projekcija javnog servisa YLE dala Nacionalnoj koaliciji Petteri Orpo pobjedu s najvećim brojem mjesta u parlamentu.

"Mislim da Finci žele promjene. Oni žele promjene i sada ću započeti pregovore, otvoriti pregovore sa svim stranama", rekao je.

U kampu je vladala atmosfera euforije, rekao je Matti Koivisto, politički dopisnik javne televizije YLE. "Kada su vidjeli projekciju, bilo je sasvim jasno da će pobijediti."

Čelnica Finske stranke Riikka Purra čestitala je svom suparniku desnog centra, a i sama je bila oduševljena najboljim rezultatom u povijesti svoje stranke.

"I dalje nam je izazov biti broj jedan, ali sedam mjesta više je izvrstan rezultat."

U međuvremenu, tri druge stranke u odlazećoj koaliciji - Stranka centra, Lijevi savez i Zeleni - zabilježile su velike gubitke.

Sada 37-godišnja Sanna Marin postala je najmlađa čelnica na svijetu kada je 2019. izbila na političku scenu. Predvodila je koaliciju pet stranaka, a sve su predvodile žene.

Unatoč njezinom uspješnom odgovoru na invaziju susjedne Rusije na Ukrajinu, izbori su se uglavnom vodili oko finskog gospodarstva i javnog duga jer su sve glavne stranke podržale članstvo u NATO-u.

Mnogi Finci je vide kao polarizirajuću figuru. Prošle godine se našla pod velikim lupom kada je osvanula snimka na kojoj pjeva, pleše i pije na zabavi. 

"Petteri Orpo je političar od karijere. U igri je od 1990-ih i prilično je stabilan i smiren. Postoje kritike da je možda previše dosadan i smiren, ali to također prilično dobro funkcionira u Finskoj", kaže Matti Koivisto iz YLE-a.

Konzervativci će imati prvu priliku u formiranju vlade, a ako uspiju, gospodin Orpo (53) postat će sljedeći premijer.

Pod vladom koju bi vodio Orpo, Europa bi mogla očekivati ​​proeuropskog konzervativca iz liberalnog centra njegove stranke s naglaskom na gospodarsku politiku.

Manje uzbudljiv od Sanne Marin i vrlo umjeren, kaže Vesa Vares, profesorica suvremene povijesti na Sveučilištu u Turkuu: "Neka vrsta zeta iz snova."

Prema finskom sustavu proporcionalne zastupljenosti morat će skupiti više od 100 mjesta u parlamentu od 200 mjesta da bi vodio državu, a to neće biti jednostavno.

Orpo zapravo ima dva izbora pred sobom, ili formiranje desničarske koalicije s nacionalističkom Finskom strankom Riikke Purre ili postizanje sporazuma sa socijaldemokratima Sanne Marin.

"Finci su vrlo težak partner jer su toliko neiskusni i imaju zastupnike koji su nezadovoljni gotovo svime", kaže prof. Vares.

"Najprirodnije bi bilo surađivati ​​sa socijaldemokratima. Ali [Sanna Marin] pripadala je lijevom krilu svoje stranke i očito je da ne voli konzervativce."

Politička istraživačica Jenni Karimaki sa Sveučilišta u Helsinkiju također ističe da je gospođa Marin oklijevala reći što su njezine težnje.

Socijaldemokrati imaju pomiješane osjećaje, kaže ona, jer iako su povećali svoja mjesta u parlamentu, nisu uspjeli postati najveća stranka i obnoviti svoje premijersko mjesto.

"Ali finska politička kultura poznata je po svojoj fleksibilnosti. Poznati su po svojoj sposobnosti pregovaranja i stvaranja kompromisa."