IZ TURSKE NAM SE JAVIO BIVŠI IGRAČ ZRINJSKOG "Bilo je kao u filmu! Igrača koji nam je sinoć postigao pogodak traže"

Danijel Graovac
hercegovina.info

Južnu Tursku rano jutros je pogodio potres magnitude 7.8 stupnjeva prema Richteru. Isti se osjetio u velikom dijelu zemlje, ali i u nekoliko drugih zemalja okruženju, uključujući i susjednu Siriju. Samo nekoliko sati kasnije, Tursku je pogodio novi potres jačine 7.5 po Richteru.

Prema informacijama, diljem Turske i Sirije smrtno je stradalo oko 1900 ljudi, a tisuće su ozlijeđene. U tijeku je velika akcija spašavanja. Među onima koje spašavatelji traže je i nogometaša Hatayspora Christian Atsu. Ganac je inače nekadašnji igrač Chelsea i Newcastlea. Njegova momčad sinoć je na svom terenu u Hatayu, gradu koji među najpogođenijim u potresu, svladala Kasimpasu rezultatom 1:0. Upravo je Atsu bio strijelac pobjedničkog pogotka.

U momčadi Kasimpase igra i bivši nogometaš Zrinjskog Daniel Graovac. Javio nam se danas poslijepodne po dolasku u Istanbul.

"On je zabio pobjedonosni pogodak iz slobodnog udarca u 97. minuti. Spašavatelji ga sada traže među ruševinama. Kako čitam navodno je poginuo tajnik Hatayspora, a jednog igrača iz te momčadi su pronašli među ruševinama", kaže Graovac.

Iako su Graovac i njegova ekipa još sinoć trebali biti u Istanbulu to se nije dogodilo. Ispričao nam je strahotu koju je prošao.

"Utakmicu smo igrali u 17 sati. Nakon utakmice, zbog nevremena je otkazan let i ostali smo prespavati u hotelu. Otišli smo u hotel i večerali. Imao sam nekih problema s trbuhom tako da nisam baš ni spavao. Bili smo u hotelu koji je napravljen na nekoj željeznoj konstrukciji, s obzirom na to da je ispod njega pronađen jedan stari grad, pa se temelji nisu smjeli dirati. Dostan čudan hotel. U 4 sata je krenuo potres, pokušali smo pobjeći, ali nitko nije mogao ni maknuti koliko se treslo. Držali smo se za te željezne dijelove koliko smo mogli", priča Graovac za Hercegovina.info.

"Ja sam izletio na hodnik, koji je u biti s vanjske strane, kao neki most. Malo sam se izudarao i padao. Uhvatio sam se za tu željeznu konstrukciju i držao se. Mislio sam skočiti, ali nisam mogao. Kažu da je trajalo oko minutu i pol ili dva, ali ja sam imao osjećaj da je traje vječnost, da je kraj. Bio sam uvjeren da će se sve srušiti. Samo sam zgrabio mobitel, ako u slučaju da preživim da mogu nekoga pozvati. Soba je skroz demolirana. Stol je pukao, televizija, ormar, ma sve se razbilo u sobi poslije tog prvog potresa. Nakon drugog ne znam. Bio je i treći potres kada smo mi već poletjeli. Hotel je nov pa je zato ostao nakon potresa", kaže.

Sve je bilo kao u filmu kaže.

"Kada je bio gotov taj prvi potres istrčali smo vani, razbježali smo se svak na svoju stranu. Pričekali smo i drugi potres, a onda se situacija malo smirila. Kada smo izašli vani vidjeli smo srušene stare kuće, nakrivljene zgrade. Taj grad je dosta siromašan. On graniči sa Sirijom i tu je većinom sve starija gradnja. Jako puno zgrada se pretvorilo u pepeo, kao da nisu ni postojale. Ceste su popucale, bilo je kao u filmovima, kaže Graovac.

Danijel Graovac

Daniel Graovac

I pista u zračnoj luci je popucala, pa su jutros morali u drugi grad.

"Nakon toga smo sjeli u autobus i išli do prvog grada, gdje se nalazi pista s obzirom na to da je ova u Hatayu skroz ispucala. Otišli smo za Adanu i od tamo jutros poletjeli za Istanbul", ispričao nam je bivši nogometaš HŠK Zrinjski.

Tursko prvenstvo zaustavljeno je na 14 dana. Osim Christiana Atsua, kada su u pitanju nogometaši stigla je i vijest da se traga za Ahmetom Eyüpom Türkaslanom, vratarom turskog drugoligaša Yeni Malatyaspora.

"Spasili smo mu suprugu, ali njega ne možemo naći", poruka je koju su spašavatelji poslali na mjestu događaja u gradu Malatyi. 

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.