Italija uvela lockdown za Božić i Novu godinu

Italija uvela lockdown za Božić i Novu godinu
EPA

Talijanska vlada u petak je objavila da se zemlja zatvara za božićne i novogodišnje praznike pošto su stručnjaci upozorili da je još visok rizik od epidemije koronavirusa.

Prihvaćene su restrikcije koje vrijede za takozvane crvene zone - izolacija ljudi u njihovu domu koji mogu napuštati samo kada idu na posao, iz zdravstvenih razloga i u hitnim slučajevima te zatvaranje većine trgovina.

Mjere će biti na snazi od 24. do 27. prosinca, od 31. prosinca do 3. siječnja te 5. i 6. siječnja, rekao je premijer Giuseppe Conte nakon sastanka vlade.

Strože mjere se uvode zbog toga što "naši stručnjaci strahuju da bi krivulja zaraženosti mogla naglo porasti u vrijeme Božića", rekao je Conte novinarima.

Nešto blaže mjere narančaste zone u kojoj je ljudima dopušteno kretanje gradovima u kojima imaju prebivalište, a trgovine su otvorene osim barova i restorana, bit će primijenjene od 28. do 30. prosinca i 4. siječnja

Conte je također obećao paket ekonomske pomoći od 645 milijuna eura barovima i restoranima pogođenima mjerama zatvaranja.