ISTRAŽIVAČKA NOVINARKA RAZOTKRILA VUČIĆA Kupovanje glasova, isplate u gotovini i razrađen sustav pozivanja glasača

Call centar sns
Nova RS

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) otkrio je postojanje velikog call centra u blizini Luke Beograd, iz kojeg više od 100 ljudi svakodnevno poziva građane pitajući ih hoće li glasati za Aleksandra Vučića i Srpsku naprednu stranku (SNS) na predstojećim izborima. Iza ovog centra stoji dobro organizirana grupa, a način njihovog rada baca sumnju na kupovinu glasova i novac iz "crnih fondova".

Novinarka CINS-a se infiltrirala u ovu grupu, počevši od slanja poruke s imenom, prezimenom i brojem telefona, nakon čega je ubačena u WhatsApp grupu pod nazivom CALL CENTAR 2023. Grupa je služila za organizaciju rada onih koji će zvati građane. U grupi su mogli pisati samo administratori, a prva poruka je stigla od agencije za hostese M&J Lady Hostese.

Call centar SNS

M&J Lady Hostese, agencija za hostese koju vode sestre blizanke Milena i Jelena Marković, organizira hostese za različite događaje, ali organizacija call centra SNS-a nigdje se ne spominje. CINS je dobio informacije da je posao bio slično organiziran i prošle godine, ali to se ne spominje u financijskom izvještaju SNS-a.

Novinarka CINS-a je saznala da je uvjet za rad u ovom call centru glasanje za SNS, uz naredbu da se fotografira glasački listić i pošalje kao dokaz. Ovo se smatra "kupovinom glasova", što je kazneno djelo. Adresa call centra je bila Dunavska bb, u prostorijama firme Prointer, koja se dovodi u vezu sa SNS-om, ali i sa sinom Milorada Dodika.

Call centar SNS

Rad u call centru je podrazumijevao pozivanje građana i unos podataka u bazu, koja je sadržavala osobne podatke građana. Postojala je zabrana fotografiranja unutar centra. Novinarka je uspjela napraviti nekoliko fotografija prije nego što joj je rečeno da tog dana neće raditi, ali će dobiti dnevnicu.

Dnevnice su isplaćivane u gotovini u prostorijama nevladine organizacije Centar za edukaciju i razvoj omladine Beograda (CEROB). Dnevnica je iznosila tri tisuće dinara (50 KM), a za posebne dane tri i pol tisuće, sa ukupnim tjednim isplatama od preko tri milijuna dinara (50.000 KM). Izvor novca nije poznat.

Call centar SNS

Novinarka CINS-a je kasnije pozvana da radi na dan izbora za dnevnicu od devet tisuća dinara (150 KM), uz uvjet glasanja za SNS i slanja fotografije glasačkog listića. Na kraju, novinarka je primila dnevnicu i bila ubačena u novu WhatsApp grupu za rad na dan izbora.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE.