Istraga potvrdila: Ruski pobunjenici Buk raketom srušili MH17

Međunarodna istraga po pitanju rušenja malezijskog putničkog zrakoplova MH17 u srpnju 2014. iznad teritorija istočne Ukrajine, pri čemu je poginulo 298 osoba, većinom nizozemskih državljana, danas je objavila rezultate. U izvještaju se navodi kako je zrakoplov MH17 srušen od strane rakete Buk, ruske proizvodnje, koja je ispaljena iz naselja koje se u tom trenutku nalazilo pod kontrolom pobunjenika.

Izvještaj tako osporava rusku tvrdnju kako su zrakoplov MH17 zapravo srušile ukrajinske snage.

Podsjetimo, ovaj incident doveo je do znatnih tenzija između Rusije i Zapada, a Rusija se još od onda nalazi pod brojnim sankcijama koje su uvedene od strane SAD-a i Europske unije.

Istražitelji - koji su iz Nizozemske, Australije, Belgije, Malezije i Ukrajine - zaključili su kako je raketa ispaljena iz naselja Pervomajsk, a Buk raketni sustav kasnije je vraćen u Rusiju.

Za vrijeme današnje novinske konferencije u nizozemskom gradu Nieuwegein istražitelji su poručili kako su razgovarali s brojnim osobama, no, još uvijek nisu formalno identificirali pojedine osumnjičene, odnosno pojedince koji su ispalili raketu.

Nadalje, u izvještaju se također navodi kako još uvijek nije poznato jesu li pobunjenici dobili naredbu da ispale raketu ili su to učinili na svoju ruku.

Podsjetimo, druga nizozemska istraga prošle godine je došla do sličnih zaključaka - u njihovom izvještaju također se navodi kako su pobunjenici Buk raketom srušili MH17, no, Rusija je to opovrgnula ističući kako zaključak nije točan.

Nakon današnjeg izvještaja ruska strana ponovno odbacuje rezultate. Oglasio se glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, ističući kako radarski podaci jasno pokazuju da nikakva raketa nije ispaljena, barem ne s prostora naselja Pervomajsk.

www.reuters.com