Nizozemsko izvješće potvrdilo: MH17 srušen ruskim projektilom BUK

Nizozemsko izvješće potvrdilo: MH17 srušen ruskim projektilom BUK
Zrakoplov Malaysia Airlinesa na letu MH17 pogođen je projektilom ruske proizvodnje BUK iznad istočne Ukrajine, zaključio je nizozemski Odbor za sigurnost i predstavio u utorak konačno izvješće o zrakoplovnoj nesreći u kojoj je u srpnju 2014. poginulo svih 298 putnika i članova posade.

U dugoočekivanom izvješću odbora, koji nije imao ovlasti glede odgovornosti za rušenje zrakoplova, ne navodi se tko je ispalio projektil.

»Bojna glava 9n314m eksplodirala je izvan zrakoplova ut lijevu stranu pilotske kabine. Ta glava odgovara onima koje se postavljaju na Bukovim sustavima zemlja-zrak«, rekao je predsjednik odbora Tjibbe

Joustra tijekom predstavljanja izvješća na konferenciji za novinare.
Joustra je dodao da Rusija smatra upitnim tip korištenog projektila.

U eksploziji projektila u pilotskoj su kabini ubijena tri člana posade.

»I u tijelima triju članova posade pronađeni su predmeti velike energije«, rekao je Joustra.

Djelići aluminija i stakla pronađeni u pilotskoj kabini dokazuju da su u zrakoplov doletjeli izvana, vide se na video snimci, a pronađeni su i tragovi boje koji se povezuju s projektilom koji je nosio bojnu glavu, dodao je.

U izvješću se navodi i da su ukrajinske vlasti zbog oružanih sukoba na istoku zemlje mogle zatvoriti tamošnji zračni prostor.»Zaključili smo da je bilo dovoljno razloga da ukrajinske vlasti iz opreza zatvore zračni prostor nad istočnim dijelom zemlje«, rekao je Joustra, dodavši da je 61 zrakoplovna tvrtka koja je nastavila letove preko istoka Ukrajine morala biti svjesna moguće opasnosti i preporučivši promjenu međunarodnih zrakoplovnih pravila na način da se operatore primora na veću transparentnost u pogledu njihovog odabira zrakoplovnih ruta.

Na sastanku s obiteljima žrtava prije predstavljanja izvješća, Joustra je rekao da su putnici koji nisu poginuli prilikom udara projektila ostali bez svijesti za samo nekoliko trenutaka zbog iznenadnog gubitka tlaka i nedostatka kisika u zrakoplovu koji je letio na visini od 10 000 metara.

Izvješće je predstavljeno o vojnoj bazi Gilze-Rijen, u kojoj su uz puno napora sastavljeni pilotska kabina i poslovni razred putničkog prostora od uništenih ostataka zrakoplova donesenih iz Ukrajine.

Hina