ISTEKLO VRIJEME PUTNICIMA U PODMORNICI Procurio intervju direktora koji je tvrdio da je sigurnost nepotreban trošak

oceangate,titanik,podmornica

Isplivao je niz sigurnosnih problema vezanih uz mini podmornicu Oceangate Titan, uključujući tužbu zbog sigurnosti podmornice, prethodne kvarove i nekonvencionalnu opremu. Spasilački timovi danima su bili u očajničkoj utrci protiv vremena kako bi pronašli Titan, izgubljenu podmornicu s pet osoba na putovanju istraživanja olupine Titanika. Putnici su kisika imali do 13 sati i 18 minuta u četvrtak. 

Jedan od putnika je i izvršni direktor tvrtke OceanGate, koji je bio u podmornici. On se u jednom intervjuu novinaru žalio da je "dodatna sigurnost čisti gubitak". 

Plovilo, koje je ostalo bez kisika izgubilo je kontakt tijekom putovanja do potonulih ruševina Titanica koje se nalaze 4000 metara ispod površine.

oceangate,titanik,podmornica

Za vrijeme trajanja intenzivne potrage, otkriveno je da su napravljene neke ozbiljne pogreške i propusti koji su doveli do tragedije. U jednom ponovno objavljenom podcastu s CBS-om, izvršni direktor tvrtke OceanGate, Rush Stockton, izjavio je da je sigurnost podmornice "čisti gubitak".

Direktor je jedan od pet putnika koji su se spustili u dubine oceana prema olupini Titanika

U intervjuu koji je dao u studenom 2022., rekao je: "Znate, u nekom trenutku, sigurnost je jednostavno čisti gubitak. Mislim, ako želite biti sigurni, ne izlazite iz kreveta, ne sjedajte u automobil, ne radite ništa.

"U nekom trenutku, morate preuzeti neki rizik, i to zaista je pitanje rizika i nagrade. Mislim da to mogu učiniti jednako sigurno kršeći pravila", dodao je u 17. minuti epizode. Unatoč gubitku kontakta s brodom s kojega je krenuo, manje od dva sata od početka ekspedicije, OceanGate je navodno propustio obavijestiti vlasti. O nestanku podmornice javili su tek osam sati kasnije, tvrdi the Mirror

oceangate,titanik,podmornica
Rush Stockton

Polar Prince, koji je prevozio podmornicu, isplovio je iz St. John'sa u Newfoundlandu u nedjelju ujutro. Samo sat i 45 minuta nakon početka ekspedicije izgubljena je komunikacija između podmornice i prijevoznog broda.

Međutim, Obalna straža Sjedinjenih Američkih Država nije obaviještena na vrijeme, problem im je prijavljen tek osam sati nakon prekida komunikacije. Kapetan majčinskog broda koji je lansirao nestalu podmornicu branio je OceanGate, rekavši da oni provode "izuzetno sigurnu operaciju".

Tužba zbog sigurnosti podmornice

Iznenađujuće otkriće izašlo je na vidjelo u vezi s uključenošću tvrtke OceanGate u značajnu tužbu koja se tiče briga o sigurnosti podmornice. Bivši zaposlenik David Lochridge tvrdio je da je otpušten nakon što je iznio zabrinutost i zatražio strože sigurnosne provjere na podmornici.

Sudska dokumentacija u posjedu The Sun-a ukazuje na to da je Lochridge tvrdio da plovilo nije bilo sposobno za spuštanje na ekstremne dubine potrebne za istraživanje olupine Titanika.

oceangate,titanik,podmornica

OceanGate je uzvratio tužbom protiv Lochridgea, koji je bio odgovoran za sigurnost posade i klijenata, zbog otkrivanja povjerljivih informacija o Titanu. S druge strane, Lochridge je podnio protutužbu tvrdeći da je nezakonito otpušten kao doušnik koji je otkrio probleme vezane za kvalitetu i sigurnost plovila. Slučaj je izvan suda riješen u studenom 2018.

Inače, u podmornici su bili  izvršni direktor i osnivač OceanGate Expeditionsa, Stockton Rush, britanski milijarder istraživač Hamish Harding, poznati francuski ronioc Paul-Henri Nargeolet te pakistanski poslovni čovjek Shahzada Dawood i njegov 19-godišnji sin Suleman Dawood.