ISLAND Zbog straha od erupcije vulkana, evakuiran cijeli grad

Vulkan Island
Miguel Morenatti/AP

Islandske vlasti završile su evakuaciju 3000 stanovnika grada Grindavika u jugozapadnom dijelu zemlje zbog bojazni od vulkanske erupcije nakon niza potresa i dokaza o širenju magme pod zemljom.

Islandski meteorološki zavod u subotu je objavio da postoji “znatan” rizik od erupcije na poluotoku Reykjanesu s obzirom na to da su veličina podzemne intruzije magme i brzina kojom se kreće nekoliko puta veće od prethodno izmjerenih u tom području, prenosi Hina.

Islandska Agencija za civilnu zaštitu preko noći je naredila potpunu evakuaciju ribarskog mjesta Grindavika, istodobno naglasivši da se ne radi o hitnoj evakuaciji.

U području Reykjanesa posljednjih se godina u nenaseljenim područjima dogodilo više erupcija, a vjeruje se da trenutačna situacija predstavlja neposrednu opasnost za grad, rekle su vlasti koje su u četvrtak, zbog pojačane seizmičke aktivnosti zatvorile geotermalno lječilište Blue Lagoon, jednu od glavnih turističkih atrakcija u zemlji.

Reykjanes je vulkansko i seizmičko žarište koje se nalazi jugozapadno od glavnoga grada Reykjavika.

U martu 2021. rijeke lave izbile su iz pukotine u tlu dugačke između 500 i 750 metara u regionalnom vulkanskom sustavu Fagradalsfjall.

Vulkanska aktivnost u tom se području nastavila i nakon šest mjeseci, zbog čega su tisuće Islanđana i turista posjetile mjesto.

U augustu 2022. na istom se području dogodila trotjedna erupcija, a potom je u srpnju ove godine uslijedila još jedna.

Prije nedavnih erupcija sustav Fagradalsfjall, širok oko 6 kilometara i dugačak 19 kilometara, bio je neaktivan više od 6000 godina.