Islamisti ubili 24 pripadnika kurdskih snaga

Sirija, ISIL, irak, zračni napadi, Kurdistan, ISIL, Ekstremisti ISIL-a, islamisti, ISIL, Ekstremisti iz ISIL-a, Sirija, irak, Raqqa, Sirijske Demokratske Snage,  kurdske snage , bombarder Tu-95, strateški bombarderi, Sirijski rat
To je jedan od najsmrtonosnijih napada na tom području od početka ISIL-ove ofenzive prošlog ljeta.

Kurdski zapovjednici javili su kako su borbe s ISIL-om nastavljene kroz cijelu nedjelju, dan nakon smrtonosnog napada u blizini grada Gwer koji se nalazi 40 kilometara jugoistočno od Arbila, glavnog grada autonomne pokrajine Irački Kurdistan.

Gwer, pod kontrolom kurdskih obrambenih snaga, najvjerojatnije će biti odskočna daska iračkih snaga za pokretanje napada za preuzimanje grada Mosula, najvećeg grada pod kontrolom islamske države okupiranog u lipnju prošle godine.

Militanti islamske države u petak su malim čamcima prešli rijeku Zab i ušli na područje grada Gwer, ali su ih nakon žestokih borbi kurdske snage potjerale natrag.

"Protekla dva dana traju sukobi s islamistima", rekao je viši kurdski dužnosnik.

Kurdski službenik, koji je zamolio da mu identitet ostane anoniman, rekao je kako su kurdske snage presrele frekvenciju radio veze kojom su se islamisti koristili za komunikaciju i prisluškivanjem uspjeli zaustaviti napredovanje ISIL-a čiji pripadnici su se tako našli u nezavidnoj poziciji. Pri tome ih je ubijeno barem šezdeset.

I on i drugi kurdski zapovjednici optužili su iračku vojsku za dopuštanje Islamskoj državi da priđe tako blizu gradu Gweru. Optužili su iračke vojnike za napuštanje položaja nakon napada čime su ostavili grad bez obrane.

Uz pomoć koalicijskih snaga pešmerge su u prosincu prošle godine započeli ofenzivu za oslobađanje okolice grada Gwera pri čemu je oslobođeno nekoliko sela.Većina kurdskog teritorija okupiranog od strane ISIL-a u lipnju i srpnju sada je pod kontrolom Kurda, njihovi zapovjednici žale se kako su slabo opremljeni u odnosu na pripadnike ISIL-a koji su nakon osvajanja velikih iračkih gradova opustošili vojna skladišta iračke vojske.

Detonacije na kontrolnim točkama

U drugim dijelovima iračkog bojišta ISIL je napao položaje iračke vojske u blizini grada Samarra, pri tome je ubijeno dvoje i ranjeno dodatnih 28 ljudi.

Navodi se kako su izveli pet samoubilačkih napada na kontrolne točke autoputa zapadno od Samarre. Samoubilački napadi uslijedili su nakon minobacačkog napada na sam grad.

Nakon započinjanja ofenzive na Irak u lipnju prošle godine ISIL je opkolio grad Samarru, u kojem se nalazi jedan od najsvetijih hramova šiitske muslimanske manjine al -Askari. Vojnici i srodne šiitske milicije tada su uspjele obraniti grad od napada i spriječiti njegovu okupaciju od strane Islamske države, a nedavno su uz pomoć koalicijskih snaga pod kontrolu vratili i nekoliko sela iz gradske okolice.

Posljednji napad na Samarru započeo je sa svitanjem dana u četvrtak. Dva policajca i jedan civil ubijeni su kada su detonirani kamioni s vodom u kojima je bio skriven eksploziv, nije poznato jesu li neki uspjeli proći kontrolne točke i doći do grada.

Islamisti su se povukli nakon nekoliko sati borbe s iračkim snagama podržanim od strane zrakoplovstva.

Hram al-Askari je uništen 2006. godine od strane ISIL-ovih prethodnika al-Qaede, što se smatra početkom dugih godina sektaškog nasilja u kojima je stradalo na desetine tisuća ljudi. ISIL smatra hramove idolopokloničkim mjestima, a pripadnike šiita bezbožnicima koje se treba ubiti.

Rekonstrukcija al-Askaria gotovo je završena, obnova zlatne kupole i minareta skoro je gotova, ali mnogi smatraju kako će hram opet biti metom militanata, pogotovo ako se uzme u obzir da je i u posljednjem napadu nekoliko minobacačkih granata palo petnaestak metara od ulaza u hram.

Namjerno i sustavno uništavanje kulturnog nasljeđa provođeno od strane militanata ISIL-a je bez presedana, objavio je UNESCO.

Izvor: Reuters / BBC