Irak: Francuska započela zračne napade protiv ISIL-a

PAK FA (T-50), F-22, ruska vojska, Ruski zrakoplov, Francuski predsjednik, Francois Hollande, zračni napadi, SU-30, zrakoplovi Su-34
Predsjednik Francois Hollande 24 sata ranije najavio je početak vojnih operacija. Odobrenje službenog Bagdada stiglo je nekoliko sati prije operacije nakon čega su dva zrakoplova tipa Rafaele napala pobunjeničke položaje.

"Danas, u 9 sati i 40 minuta (petak), naši zrakoplovi tipa Rafaele izvršili su napad na logistički centar terorističke organizacije u sjeveroistočnom Iraku. Meta je pogođena i uništena, druge operacije nastavit će se ovih dana", piše u izjavi predsjednikova ureda.

Meta se nalazila blizu grada Tall Mouss, u provinciji Zoumar, na sjeveroistoku Iraka. Zrakoplovi su poletjeli iz baze Ujedinjenih Arapskih Emirata Al-Dhafra koja se nalazi u blizini Abu Dhabija.

"U uništenoj građevini nalazilo se oružje, nafta i vozila. Uspjeh akcije ovisio je o ranije izvršenim izviđačkim letovima. Misija je izvršena u direktnoj suradnji s iračkim vlastima i saveznicima iz regije", stoji u izjavi francuskog ministarstva obrane u kojoj se još dodaje "Prijetnja ove terorističke grupe je velika. Naš cilj je doprinijeti miru i stabilnosti u Iraku i oslabiti teroriste."


Koaliciju protiv IS-a u koju se do sada uključilo više od trideset zemalja, zapadnih saveznika, ali i zemalja Bliskog istoka, predvodi SAD.

Američki predsjednik Obama pohvalio je Hollandeovu odluku da se direktno uključi u borbu s teroristima.

"SAD nastavlja graditi veliku koaliciju čiji cilj je poniziti i u konačnici u potpunosti poraziti teroriste IS-a. Francuska će nam se priključiti u sklopu kampanje zračnih napada u Iraku", rekao je Obama.

"Francuska je jedan od naših najstarijih i najbližih saveznika, snažan partner u našoj borbi protiv terorizma. Drago nam je što će pripadnici naše dvije vojske još jednom imati priliku raditi skupa u ime očuvanja sigurnosti i zajedničkih vrijednosti", nastavio je Obama.

Obama je odobrio zračne udare i na području Sirije, gdje IS kontrolira veliki dio teritorija, no do danas još nije izvršen niti jedan napad. Američki saveznici, uključujući i Francusku, odbili su sudjelovati u napadima na Sirijskom teritoriju.

Francuska je u ponedjeljak započela s izviđačkim letovima i dostavom vojne pomoći Kurdskim borcima koji se suprotstavljaju IS-u.

advance.hr