FOTO  Irački novinar - "bacač cipele" izlazi na slobodu

Zaidi je bio osuđen na tri godine zatvora zbog napada na čelnika strane zemlje, ali kazna mu je skraćena na jednu godinu te je oslobođen ranije zbog dobrog ponašanja.

"Ušao sam unutra i rekli su mi kako je stiglo pismo suca te kako će on danas biti oslobođen", rekao je jedan od Zaidove braće. Njegova obitelj sprema veliki doček za heroja, kakvim ga mnogi smatraju, ispred vrata Bagdadskog zatvorskog centra. Njegov brat tvrdi kako je Zaidi bio fizički zlostavljan u zatvoru te je imao slomljenu ruku, slomljena rebra i unutarnje krvarenje, no iračka vojska je odbacila te tvrdnje.

Zaidi je 14. prosinca prošle godine, na konferenciji za medije bacio svoje cipele na tadašnjeg američkog predsjednika i povikao: "Ovo je poljubac za rastanak od iračkog naroda, pseto. Ovo je od udovica, siročadi i onih koji su ubijeni u Iraku".

Postao je heroj u arapskom svijetu, ali i šire, a njegov lik koristio se u online igricama, na majicama, a neke žene su mu nudile svoje kćeri za udaju. Novinar al-Baghdadie imao je nevolja i prije bacanja cipele na Georgea Busha. Jednom su ga zarobili irački pobunjenici, a dvaput ga je privela na ispitivanje Američka vojska.