Indijska raketa na putu prema Marsu

Raketa, indija, povijest međuplanetarnog istraživanja, indijska organizacija za svemirska istraživanja, atmosfera Marsa, atomska bomba, nuklearne rakete , raketa Bulava, Vladimir Putin, razvoj nadzvučnih raketa , kina, Vojna oprema, Dongfeng, Sjeverna Koreja, Raketa nove generacije, Raketa, test dalekometnih raketa,  balistička raketa, američka vojska, iran,  balističke rakete , sankcije protiv Irana ,  balističke rakete , Houthi pobunjenici, jemen, iran, ISIL,  balističke rakete , indija, lansiranje satelita,  balističke rakete , interkontinentalni balistički projektil, Sjeverna Koreja
Indija želi obilježiti povijest međuplanetarnog istraživanja postavši prva azijska zemlja koja je dospjela do Marsa.

Raketa koja je lansirala sondu Mangalyaan (ili Mars Orbiter), zlatne boje i veličine manjeg automobila, trebala bi stići do cilja u rujnu 2014., objavila je indijska organizacija za svemirska istraživanja (Isro).

"Raketa je kreće prema Marsu nakon što 10 mjeseci provede na putu oko Sunca", ističe Isro u priopćenju.

Indijska raketa koja se kreće brzinom od 32 kilometra u sekundi preslaba je za misiju. Inženjeri Isro-a došli su na ideju da je vrte oko Zemlje tijekom mjesec dana kako bi dobila dovoljno na brzini da izbjegne Zemljinu silu teže.

Od polijetanja 5. studenoga, uspješno je provedeno šest manevara paljenja mlaznih motora.

"To je prekretnica za nas. Indija će ući u veliki međuplanetarni prostor prvi put s napravom indijske proizvodnje kako bi pokazala svoje tehnološke sposobnosti", izjavio je direktor Isro-a K. Radhakrishnan.

Osmišljena i proizvedena u rekordnom vremenu s ograničenim proračunom, indijska sonda opremljena je senzorima namijenjenima mjerenju prisustva metana u atmosferi Marsa koje bi potvrdilo hipotezu o obliku primitivnog života na tom planetu.

Hina