INDIJA PROFITIRA NA JEFTINOJ RUSKOJ NAFTI Rekordan uvoz iz Rusije, pada interes za naftom iz Iraka i S. Arabije

indija,Rusija,nafta
PX Media/Shutterstock

Indija je zabilježila rekordno visoku uvoznu količinu ruske nafte od otprilike 1,95 milijuna barela dnevno (bpd) u svibnju, što je smanjilo uvoz iz Iraka i Saudijske Arabije, pokazuju podaci brodova iz trgovinskih i industrijskih izvora.

Indija, treći najveći svjetski potrošač i uvoznik nafte, više od 80% nafte kupuje na stranim tržištima.

Njezini rafineri su doslovno navalili na rusku naftu otkako je Zapad uveo sankcije Moskvi zbog njezine invazije na Ukrajinu. Ruska nafta je u svibnju činila oko 40% ukupnog uvoza nafte u Indiju, smanjujući uvoz iz Iraka na najnižu razinu u tri godine i smanjujući uvoz iz Saudijske Arabije na najnižu razinu od rujna 2021. godine, pokazuje analiza podataka Reutersa.

Indija je u svibnju uvezla 801.400 bpd iračke nafte, što je pad od otprilike 13,7% u odnosu na travanj, dok je opskrba iz Saudijske Arabije smanjena za 15% na 616.100 bpd, pokazuju podaci.

Ukupni uvoz nafte u Indiju u svibnju je malo porastao u odnosu na travanj, dosegnuvši 4,8 milijuna bpd, pokazuju podaci.

Očekuje se da će uvoz nafte iz Rusije ostati visok jer je njezina cijena na odredištu znatno jeftinija od nafte sa Bliskog istoka.

U travnju je cijena tone nafte iz Rusije iznosila oko 500 dolara, odnosno 68,21 dolara po barelu uz faktor pretvorbe od 7,33, dok je iračka nafta koštala 570 dolara, a saudijska 637,40 dolara, prema vladinim podacima. Detalji o cijenama dolaznih tereta za svibanj još nisu ažurirani.

Zbog veće kupnje snižene ruske nafte, udio uvoza nafte iz Bliskog istoka, tradicionalno najvažnijeg izvora, pao je na najnižu razinu ikad, otprilike 39% u svibnju u odnosu na 44% u travnju, pokazuju podaci. Udio OPEC-a u indijskom uvozu nafte u svibnju pao je na rekordno niskih 42,6% i prosječno je iznosio 44,3% u prva dva mjeseca ove fiskalne godine, pokazuju podaci.