INCIDENT U SRBIJI Više od 50 osoba završilo u bolnici nakon prevrtanja cisterne s amonijakom

Hitna pomoć nosila
Hercegovina.info

U niški Univerzitetski klinički centar primljeno je 10 pacijenata zbog posljedica trovanja amonijakom uslijed curenja iz cisterne koja je sletjela sa pruge između Pirota i Bele Palanke. Vagon se prevrnuo na dionici pruge Pirot - Staničenje, kod mjesta Sopotski Han.

Amonijak se širi zrakom i slio se u rijeku. Tvornica vode koja se opskrbljuje iz Nišave isključena je iz mreže opskrbe potrošača u Nišu nakon što je došlo do kemijskog incidenta na pruzi između Pirota i Bele Palanke kada je jedna cisterna sa amonijakom završila u ovoj rijeci, piše Telegraf.

Javno komunalno poduzeće 'Naisus' priopćilo je sinoć da opskrba građana vodom nije ugrožena. "Iz preventivnih razloga isključena je sa mreže tvornica vode u Nišu iz izvorišta Medijana. Prvi rezultati uzorkovanja pokazuju da voda u Nišavi nije kontaminirana.

Vodoopskrba Niša nije ugrožena poslije islkiznuća vagona kod Pirota i curenja amonijaka u Nišavu. Opskrba Niša je uredna jer vode u izvorištima i rezervoarima ima dovoljno. JKP 'Naisus' poduzima sve preventivne mjere i obavlja kontrolu, a od jutra će je kontrolirati i Institut za javno zdravlje", naveo je niški vodovod u svom priopćenju.

U Pirot se u bolnicu sveukupno javilo 34 odraslih, tri djeteta. U Niš je sinoć stiglo 10 osoba, dvoje je otpušteno, ostalo ih je osam. Direktor Opće bolnice u Pirotu Goran Petrović rekao je da je njihova zdravstvena ustanova zbrinula ukupno 34 odraslih i troje dece.

"Zbrinuli smo jednu osmogodišnju tursku državljanku i dva djeteta iz Pirota uzrasta devet i 16 godina sa lakšim simptomima. Na grudnom odjelu su dva vatrogasca iz Pirota jedan je 1993., a drugi 1995. godište. Jedan pacijent iz Knjaževca je poslat za Niš. Od tog broja petoro su državljani Bugarske, dva Gruzijca su kamiondžije svi su sa lakim tegobama, zbrinuti ambulantno i otpušteni", rekao je Petrović.

U niški UKC primljeno je sedmoro ljudi zbog trovanja amonijakom i kemijskih opekotina. Svi su oni u stabilnom stanju.

Do incidenta je došlo u subotu oko 16:30 sati na dionici željezničke pruge između Pirota i Bele Palanke kada je cisterna koja je prevozila amonijak iz Bugarske za potrebe tvornica u Prahovu i Šapcu iskliznula iz željezničke kompozicije i procurila.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić proglasio je izvanrednu situaciju u gradu, nakon što se jučer poslijepodne prevrnuo jedan vagon u sklopu vlaka koji je prevozio amonijak. Uslijed curenja amonijaka, 51 osoba je hospitalizirana, a zbog izvanredne situacije, škole u tom gradu danas neće raditi, rekao je Vasić na izvanrednoj konferenciji za medije.

Prema posljednjem izvještaju liječnika od jutros u 6 sati, svi pacijenti su trenutno stabilnih vitalnih parametara i nisu životno ugroženi. Škole, vrtići i javne ustanove u Pirotu danas ne rade.