INCIDENT IZNAD CRNOG MORA Sudarili se ruski vojni avion i američki dron

Borbeni avion
MAXIM SHEMETOV

Ruski borbeni zrakoplov oborio je jutros dron američkih zračnih snaga iznad Crnog mora nakon što je oštetio propeler američkog drona MQ-9 Reaper, prema američkom dužnosniku upoznatom s incidentom. Dron Reaper i dva mlažnjaka SU-27 Flanker letjeli su iznad međunarodnih voda iznad Crnog mora kada je jedan od ruskih zrakoplova namjerno proletio ispred bespilotne letjelice i izlio gorivo ispred nje, prema dužnosniku.

Jedan od aviona potom je oštetio propeler Reapera, koji je postavljen na stražnji dio drona, potvrdio je dužnosnik. Oštećenje propelera prisililo je SAD da obori Reaper u međunarodnim vodama u Crnom moru. Ruski i američki zrakoplovi djelovali su iznad Crnog mora tijekom rata, ali ovo je prva poznata takva interakcija, potencijalno opasna eskalacija u kritičnom trenutku borbi, prenosi Index.

Zračne snage SAD-a izdale su priopćenje u kojem optužuju ruske zrakoplove da su se ponašali na "nesmotren, ekološki neispravan i neprofesionalan način".

"Otprilike u 7:03 ujutro (CET), jedan od ruskih aviona Su-27 udario je u propeler MQ-9, zbog čega su američke snage morale srušiti MQ-9 u međunarodnim vodama. Nekoliko puta prije sudara, avioni Su-27 su izlili gorivo i letjeli ispred MQ-9 na bezobziran, ekološki neispravan i neprofesionalan način", navode u priopćenju. 

"Ovaj incident pokazuje nedostatak stručnosti, osim što je nesiguran i neprofesionalan", rekao je u izjavi general američkih zračnih snaga James B.Hecker, zapovjednik europskih i afričkih zračnih snaga SAD-a. Ruski i američki zrakoplovi djelovali su iznad Crnog mora tijekom rata, ali ovo je prva poznata takva interakcija, potencijalno opasna eskalacija u kritičnom trenutku borbi. 

"SAD upravlja bespilotnim letjelicama Reaper iznad Crnog mora od prije početka rata, koristeći špijunske bespilotne letjelice za nadzor područja. Bespilotne letjelice Reaper mogu letjeti i do 50.000 stopa, prema zračnim snagama, i imaju senzore i mogućnosti za prikupljanje obavještajnih podataka i obavljanje izviđanja tijekom duljeg vremenskog razdoblja, što ih čini idealnom platformom za praćenje kretanja na bojnom polju i u Crnom moru", stoji u priopćenju.