IMAJU PLAN Povećava se broj migranata na Balkanu, EU sprema plan

IMAJU PLAN Povećava se broj migranata na Balkanu, EU sprema plan
SPS

Europska komisija trebala bi u ponedjeljak, 5. prosinca, objaviti Akcijski plan za zapadnobalkansku rutu koji ima za cilj suzbijanje ilegalnih migracija preko Sredozemnog mora.

Krajem studenog ministri unutarnjih poslova Europske unije (EU) okupili su se na hitnom sastanku na kojem su razgovarali o ilegalnim migracijama u trenutku dok zemlje zapadnog Balkana uključujući i Bosnu i Hercegovinu bilježe povećan priliv migranata.

O tom dokumentu, od ranije je poznato, trebalo bi se razgovarati i na predstojećem summitu Europske unije i lidera zapadnog Balkana koji će biti održan 6. prosinca u Tirani.

Kako je Feni potvrdio visoki diplomata Europske unije, taj dokument donijet će prijedloge za uvođenje nekoliko alata, kao i aktivnosti kojima bi se spriječili ilegalni prelasci državnih granica i smanjio broj ilegalnih migranata.

On podrazumijeva, dodao je, i jaču kooperaciju o tom pitanju između zemalja članica Europske unije i zemalja zapadnog Balkana, ali će njegov sadržaj donijeti specifičnosti za svaku od zemalja.

Ranije je Europska komisija objavila Akcijski plan za upravljanje migracijama u području Srednjeg Mediteran. Tada je europska komesarka za unutarnje poslove Ylva Johansson naglasila da se zapadnobalkanskom migrantskom rutom treba efikasnije baviti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Diplomata s kojim je Fena razgovarala smatra da će Akcijski plan za zapadnobalkansku rutu po svom okviru sličiti Akcijskom planu za Srednji Mediteran, koji ima za cilj jačanje suradnje sa trećim zemljama te je predložen i niz mjera za riješavanje tekućih izazova.

Odgovarajući na pitanje koje su to zemlje iz kojih migranti najviše dolaze i traže azil u zemljama Europske unije, EU diplomata je kazao da su to Indija, Burundi, Bangladeš te još nekoliko afričkih zemalja.

Situacija u Bosni i Hercegovini je takva da je trenutno u četiri privremena prihvatna centra smješten 1.521 migrant, dok je 896 migranata identificirano izvan prihvatnih objekata u Bosni i Hercegovini.