I na Mars ćemo kad budemo sigurni da to donosi zaradu

dubai, svemir, Narendra Modi

Samo tjedan dana nakon sastanka skupine Bilderberg, u Dubaiju je održan još jedan skup koji u svojem imenu ima riječi "svjetska" i "vlada". World Government Summit održan je proteklog vikenda u biseru Ujedinjenih Arapskih Emirata. Njegovi govornici i gosti doista dopuštaju da ime tog skupa prevodite kako želite - skup svjetske vlade ili summit o vladanju u svijetu. Jer, teško je zamisliti da ima nekoga tko ne bi u eventualnoj svjetskoj vladi volio vidjeti takve zvijezde i humanitarce poput Roberta de Nira, Foresta Whitakera ili Goldie Hawn. Možda i zato što je otvoren za javnost, World Government Summit nije privlačio toliko medijske pozornosti kao sastanci bilderberške skupine. Ili barem ne na takav način kako to biva svake godine sa zatvorenim sastancima skupine koja navodno određuje smjer rješavanja ili postavljanja, kako već želite, najvećih svjetskih problema. U definiciji skupa u Dubaiju, koji se održava od 2013. godine stoji kako spaja lidere i vlade u svrhu globalnog dijaloga o procesima i politikama upravljanja s fokusom na futurizmu, tehnologiji i inovaciji uz druge teme. Zamišljen je kao veliki "think tank" u kojem znanja i razmišljanja razmjenjuju visoki dužnosnici svjetskih vlada, mislioci, kreatori politika i lideri iz sfera privatnog sektora. Skup služi i kao platforma za analizu budućih trendova, mogućih problema i prilika koje očekuju čovječanstvo.

U Dubaiju se u dva dana održavanja summita okupi oko četiri tisuće zainteresiranih koji dolaze iz 150 svjetskih zemalja kako bi poslušali barem nekoga od 90 govornika na različitim panelima. Iako osim javnih govora summit čini i niz zatvorenih panela, i ove je godine javnosti predstavljen izrazito humanitarni karakter skupa. Taj se karakter ne mora uvijek izražavati na pristojan način, kako je to zorno demonstrirao vjerojatno najpoznatiji sudionik skupa u Dubaiju. Robert de Niro obratio se publici riječima kako njegova zemlja u ovom trenutku boluje od privremenog ludila od kojeg će se izliječiti kada sadašnji predsjednik Donald Trump napusti Bijelu kuću.

- Dolazim iz nazadne zemlje u kojoj je direktor Agencije za zaštitu okoliša nedavno rekao kako je globalno zatopljenje možda dobra stvar za čovječanstvo. Govorim o svojoj zemlji, Sjedinjenim Američkim Državama. Ako nam se već ne sviđa izraz nazadni, onda je možda bolje reći da bolujemo od privremenog ludila - rekao je de Niro okupljenima zaradivši aplauze, ali i smijeh publike. Forest Whitaker sudjelovao je u panelu o pravima žene i djece u svjetlu globalnih klimatskih promjena. Whitaker je inače osnovao i vlastitu inicijativu za mir i razvoj, suosnivač je i predsjedavajući Međunarodnog instituta za mir, posebni izaslanik UNESCO-a za mir i pomirenje te je član skupine za zastupanje održivih ciljeva razvoja Ujedinjenih naroda. Uz filmsku karijeru, dakako. Treća velika hollywoodska zvijezda koja je imala priliku prenijeti svoje ideje u Dubaiju jest Goldie Hawn, koja je napravila MindUP, program u kojem se pomaže djeci da se riješe stresa i tjeskobe zahvaljujući bogatijem iskustvu učenja i povratku zabave u učionice.

Filmske zvijezde i njihov angažman važni su za promicanje za čovječanstvo važnih ideja, ali njih ipak u djelo moraju provesti političari. Ove je godine na World Government Summitu u Dubaiju fokus bio na razvoju odnosa Indije i zaljevskih zemalja. Gost je skupa bio indijski premijer Narendra Modi, koji je u Dubaiju predstavio i projekt prvog hinduskog hrama koji će se graditi u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata Abu Dhabiju, čime je na vrlo jasan način istaknuo jačanje veza njegove zemlje i zemalja Zaljeva. Nije to bez vraga, u Emiratima je 3,3 indijskih migranata, više je to nego domicilnog stanovništva. Otprilike polovica su nadničari u građevini, njihovim se rukama Dubai i izgradio u svojem današnjem sjaju. No, u Emirate su svoj novac uložili i bogatiji Indijci koji danas tamo imaju neke od najvećih bolnica, škola i supermarketa.

Očito je kako je utjecaj Indijaca golem pa stoga nije čudno da je Modi rekao kako se "danas, bilo da je riječ o Emiratima ili nekoj drugoj zemlji Zaljeva, više ne radi o trgovačkom odnosu, nego je to partnerstvo koje treba izgraditi". U Omanu ima 800.000 Indijaca, a tamo hinduski hram postoji već stotinu godina. I tu zemlju ovih dana posjećuje Modi, a u Zaljevu ga shvaćaju ozbiljno jer u Indiji ima veliku popularnost te se očekuje da će osvojiti i drugi predsjednički mandat na izborima 2019. godine. Pomalo je to neobična situacija bila, primjerice, za šeficu MMF-a Christine Lagarde i osnivača Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu Klausa Schwaba, jer nisu u središtu pozornosti onako kako su to navikli na sličnim skupovima na Zapadu. Pogotovo zato što se summit bavi i čovječanstvom u budućnosti. Najveći svjetski promotor znanosti, američki astrofizičar Neil deGrasse Tyson dao je nekoliko realnih procjena koje će zasigurno malo ohladiti optimiste u svijetu kada je riječ o napretku i osvajanju svemira.

- Hrabrije procjene budućnosti ne bismo trebali donositi na razdoblja dulja od nekoliko desetljeća - rekao je N. deGrasse Tyson navodeći brojne primjere prognoza vrhunskih svjetskih intelektualaca u posljednjih stotinu godina koje se nisu ostvarile.

- Glavni su zamašnjaci osvajanja svemira prijetnja ratom ili mogućnost ostvarenja zarade. I na Mjesec smo otišli motivirani strahom u hladnom ratu. Hoćemo li staviti čovjeka i na Mars? Samo ako procijenimo da će ljudi izumrijeti, da se tamo može zaraditi, ostvariti velik povrat investicije. Sumnjam da će se to dogoditi brzo, nemoguće je kapitalizirati osvajanje svemira, preskupo je. No, imamo turizam koji bi mogao biti važna motivacija u situaciji u kojoj se godišnje troši 330 milijardi na svemirske tehnologije. Ipak, prvi će bilijuneri u svijetu biti oni koji budu rudarili na asteroidima, gdje leže najveći svemirski resursi - istaknuo je deGrasse Tyson.

večernji.hr