HT preuzima crnogorski Telekom

telekom
telekom

Većinski udio u crnogorskom Telekomu HT-u je prodao Magyar Telekom, također član Deutsche Telekom Grupe, te se zaključenje transakcije očekuje do kraja siječnja, prenose hrvatski mediji.

U HT-u smatraju kako svojom prvom velikom regionalnom akvizicijom imaju velike prilike za uspjeh zbog sinergijskih učinaka i dobrog poznavanja tamošnjeg tržišta.
"Zasigurno ćemo biti dominantni u fiksnoj telefoniji, u mobilnoj nešto malo slabiji zbog prisustva Telenora", kažu u HT-u.

Napominju da su i dalje zainteresirani i za druge akvizicije u regiji te dodaju da "ne bi dobili odobrenje dioničara da nisu kredibilni te da nisu u zadnje tri godine ostvarivali dobre rezultate".

Crnogorski Telekom najveći je telekom operater u Crnoj Gori. U prvih devet mjeseci 2016. ostvario je 69,4 milijuna eura prihoda, dok je operativna dobit (EBITDA) iznosila 24 milijuna eura.

Krajem rujna 2016. imao je gotovo 370 tisuća mobilnih korisnika ili 32 posto od ukupnog broja korisnika u Crnoj Gori.

Korisnika u fiksnoj telefoniji Crnogorskog Telekoma je oko 140 000, čime ostvaruje 93,6-postotni udio na tržištu. Taj telekom ima i 73 tisuće korisnika širokopojasnog interneta, a optičkom mrežom pokriva 53 tisuće ili 27 posto ukupnog broja kućanstava u Crnoj Gori.
Ulaskom HT-a na tržište Crne Gore otvorit će se vrata tog tržišta i za druge hrvatske kompanije, što je i prilika za promoviranje i izvoz hrvatskih roba i usluga u Crnu Goru, a sve to može imati pozitivan učinak i za hrvatsko gospodarstvo, poručuju iz HT-a.