HSKNJ najoštrije osuđuje skandalozno oslobađanje Vojislava Šešelja

Vojislav Šešelj
...počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY), 31. ožujka 2016. oslobodio Vojislava Šešelja, samozvanog četničkog vojvodu krivnje, za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti počinjene nad civilima u Hrvatskoj i BiH, i to po svim točkama optužbe.

Ne samo svekolika Hrvatska već i svjetska javnost oštro su osudili ovu sramotnu presudu koja predstavlja presedan za međunarodno pravo.

Ona dovodi u pitanje vjerodostojnost, ugled ali i upitnost postojanja Haškog tribunala.

Vojislav Šešelj bio je ne samo glavni zagovornik već i akter pokušaja stvaranja Velike Srbije, stoga HSKNJ smatra da je ova presuda opasna jer se protivi elementarnim načelima međunarodnog prava o nepromjenivosti granica nasiljem, te se poigrava sa osjećajima žrtava. HSKNJ suosjeća sa žrtvama masovnih zločina koji su počinjeni u ime velikosrpske-četničke ideologije. Stoga je neprihvatljivo da konačnu istinu utvrđuje sud koji izjednačuje žrtvu i agresora te time rehabilitira četničku ideju o stvaranju Velike Srbije. Mnogim razočaranim žrtvama ostaje jedina nada u žalbeni postupak kojim bi se ova katastrofalna presuda mogla izmjeniti.

HSKNJ poziva stoga sve čimbenike u Republici Hrvatskoj kao i Bosni i Hercegovini da se ujedine u rasvjetljavanju povjesne istine. Hrvatski državni interesi moraju biti jasno definirani i u skladu s njima se mora osuditi svaki oblik rehabilitacije četništva.