HRVATICA NEVJESTA SULTANA OD BRUNEJA Sin najdugovječnijeg svjetskog vladara oženio djevojku hrvatskog porijekla

brunjei

Brunejski princ Abdul Mateen, hvaljen na internetu zbog dobrog izgleda i služenja vojnog roka, oženio se svojom zaručnicom na 10-dnevnom kraljevskom vjenčanju.

Princ je svoju vezu i zaruke sa Anishom Isom Kalebić objelodanio u listopadu.

Objava je iznenadila mnoge fanove čovjeka koga su nekada nazivali jednim od najpoželjnijih neženja u Aziji, prenosi BBC.

brunjei

Njegova zaručnica Anisha je sa majčine strane unuka sultanovog specijalnog savjetnika, Pehin Dato. Njen otac je Ivica Adam Kalebić, hrvatskog porijekla, poznat kao i Adam bin Abdullah. Anishini roditelji su razvedeni.

Princ je na vjenčanju bio obučen u ceremonijalnu uniformu, a njegova nevjesta nosila je dugu bijelu haljinu i dragulje za ceremoniju u palači Istana Nurul Iman.

Prijavljenih 5.000 svatova među kojima su bili članovi kraljevske obitelji iz Saudijske Arabije i Jordana, kao i predsjednik Indonezije i lider Filipina.

Princ je veoma prisutan na društvenim medijima, sa preko 2,5 milijuna pratitelja na Instagramu i tisućama na TikToku.

Vjenčanje je počelo 7. siječnja, a vrhunac slavlja kada su se vjenčali dogodio se danas na velikoj ceremoniji.

Islamska ceremonija održana je 11. siječnja, gdje su princ i njegova zaručnica razmijenili vjenčane zavjete u džamiji Sultan Omar Ali Saifuddien. Ostale svečanosti uključivale su svadbeni prijem, bankete, muzičku pratnju i paradu oko glavnog grada Bruneja Bandar Seri Begavan 14. siječnja. Ceremoniji prisustvuju brojni važni gosti iz cijelog svijeta, a smatra se da će se na spisku kraljevskih zvanica naći i princ William i Kate Middleton, budući da je sultan bio gost na vjenčanju britanskog kraljevskog para 2011. godine.

Princ je deseto dijete sultana, najduže vladajućeg monarha na svijetu i jednog od najbogatijih.

Veoma je aktivan u obavljanju poslova koji su mu povjereni, a mediji su prenijeli da je prisustvovao krunidbi kralja Charlesa i kraljice Camille u svibnju 2023.