Hrvatica i Hrvat žrtve prijevara u Njemačkoj, ostali bez više tisuća eura

Hrvatica i Hrvat žrtve prijevara u Njemačkoj, ostali bez više tisuća eura

Hrvatica iz Stuttgarta je izgubila tisuće eura jer je pokušala zaraditi trgovanjem kriptovalutama. U tri mjeseca ostala je bez gotovo 6000 eura. Ova 37-godišnjakinja uplaćivala je novac na internetskim stranicama za koje se kasnije ispostavilo da su lažne.

"Sve ću prijaviti policiji, a tko zna hoće li mi novac ikad biti vraćen", rekla je za Fenix. Internetske prijevare nisu rijetke, a prije nekoliko mjeseci, Perica iz Frankfurta koji je vlasnik jedne internet stranice otkrio je kako je bio žrtva pokušaja prijevare. 

Njemu se u svibnju ove godine putem odvjetnika javila žena iz Berlina i tvrdila kako je fotografija u obliku čestitke koju je objavio za Božić prošle godine njezina te kako ju je objavio bez autorskog odobrenja. Od njega je tražila 2000 eura za tu fotografiju, prenosi RTL.

"Žena je putem odvjetnika tvrdila da sam s neke internetske stranice skinuo fotografiju koja je u njezinom vlasništvu čime sam prekršio autorska prava. Tražila je 2.000 eura plus troškove za odvjetnika. Tu sam fotografiju kupio na stranici 'Adobe Stock Bilder' za što posjedujem i račun. 

Objavio sam je prošle godine kao božićnu čestitku u vrijeme Božića na svojoj internetskoj stranici. Fotografiju nisam potpisao i vjerojatno je mislila kako zbog toga može dobiti novac. Prijevod na njemački jezik na mojoj internetskoj stranici nije potpuno ispravan pa mogu zaključiti kako je žena mislila da sam stranac i da me može lako uplašiti", ispričao je Perica iz Frankfurta.

Značajno je spomenuti kako je navodna vlasnica fotografije opomenu na sud poslala u vrijeme uskršnjih blagdana i dala rok od pet dana za očitovanjem i uplatom traženog novca.

"Prevaranti idu na to da su praznici ili blagdani i da ljudi ne gledaju elektronsku poštu ili su možda na godišnjem, a kad vam prođe zadan rok za očitovanjem, veća je mogućnost da vas može dati na sud", kazao je Perica.