Hrvati od 1. srpnja neće više imati ograničenja za rad u...

posao, Bosanci, bauštela, MMF, zakon o radu, radnička prava, Njemačka, radnici, njemačko gospodarstvo, strana ulaganja, ulaganja u namjensku industriju, ulaganje, FBIH, Zakon, plaća, Zakon o plaćama, Porezna uprava Federacije BiH, topli obrok, oporezivanje toplog obroka, kancerogenim stanicama, izloženi kancerogenim agensima, Europska agencija za zaštitu na radu , radnici, odlazak na rad u inozemstvo, rad na crno, bauštela, građevinski radnik, radna snaga, radna mjesta, Njemačka, stopa zaposlenosti, Njemačka, radnici, posao u inozemstvu, Njemačka, odlazak na rad u inozemstvo, odlazak u zemlje EU-a, odlazak na rad u inozemstvo, odlazak u zemlje EU-a
Premijerka Ujedinjene Kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske Theresa May obavijestila je danas pismom predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića o ukidanju ograničenja za pristup tržištu rada Ujedinjene Kraljevine za hrvatske državljane od 1. srpnja 2018. godine, a koja su na snazi temeljem Ugovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji. Predsjednik Vlade Plenković pozdravio je odluku Ujedinjene Kraljevine o ukidanju ograničenja za hrvatske državljane na svom tržištu rada.

To znači da će hrvatski državljani od 1. srpnja 2018. u Ujedinjenoj Kraljevini biti izjednačeni u pravima pristupa tržištu rada sa svim ostalim građanima Europske unije.

Današnje pismo je odgovor na pismo predsjednika Vlade Plenkovića premijerki May od 22. siječnja 2018. u kojem je istaknuo kako je nužno osigurati jasnoću i pravnu sigurnost te ravnopravnost u pogledu pristupa tržištu rada za državljane Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini, kao i za državljane Ujedinjene Kraljevine u Republici Hrvatskoj, a u kontekstu pregovora o izlasku UK iz EU.

Iste je poruke predsjednik Vlade Plenković istaknuo i na sastanku s ministrom za izlazak i glavnim pregovaračem Ujedinjene Kraljevine Davidom Davisom na sastanku 5. ožujka 2018. godine snažno se založivši za što žurnije ukidanje prijelaznih mjera za pristup tržištu rada državljanima Republike Hrvatske u Ujedinjenoj Kraljevini.

Sukladno članku 2. Uredbe o privremenoj primjeni pravila o radu državljana država članica Europske unije i članova njihovih obitelji (Narodne novine 79/2013) s danom 1. srpnja Republika Hrvatska recipročno će ukinuti i ograničenja prema državljanima Ujedinjene Kraljevine. Preostale su samo dvije države članice EU (Austrija i Slovenija) koje još drže prijelazna razdoblja za slobodu kretanja hrvatskih radnika.

Nizozemski kabinet je jučer također izglasao da neće produžavati zabranu za ulazak hrvatskih radnika od 1.srpnja 2018 .