Hrvati iz Srbije žele obnoviti kuću Josipa bana Jelačića u Petrovaradinu

Josip Runjanin , hrvatska himna, himna, lijepa naša, Ban Jelačić, Petrovaradin, Hrvati u Srbiji, Ban Jelačić, Hrvati iz Vojvodine
Bačić i Žigmanov su informirali Milasa o najvažnijim aktualnim problemima i izazovima.
Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, sastao se u četvrtak s predstavnicima hrvatske nacionalne manjine iz Republike Srbije, Slavenom Bačićem, predsjednikom Hrvatskog nacionalnog vijeća Republike Srbije i Tomislavom Žigmanovim, parlamentarnim zastupnikom u Skupštini Republike Srbije, ravnateljem Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i predsjednikom Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini.

Bačić i Žigmanov su informirali Milasa o najvažnijim aktualnim problemima i izazovima s kojima se susreću predstavnici hrvatske manjine u Republici Srbiji te su prigodno predali projektnu dokumentaciju za Spomen dom/rodnu kuću Josipa bana Jelačića u Petrovaradinu.

Milas je istaknuo da će Ured, kao središnje tijelo državne uprave, i nadalje potpomagati hrvatsku manjinsku zajednicu u Republici Srbiji kroz projekte te će posebice ustrajati na provedbi preporuke međuvladinog Mješovitog odbora ustrojenog na Sporazumu o zaštiti manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije. Napomenuo je da je ova preporuka o restauraciji i obnovi rodne kuće bana Jelačića za potrebe Hrvatskog nacionalnog vijeća i kulturnih organizacija hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji ušla u Zapisnik već na Prvoj sjednici međuvladinog Mješovitog odbora (održana u Beogradu 2005. godine), koju srpska strana nažalost još nije ispunila te nadalje ostaje kao preporuka koja se treba realizirati.

Vlada Republike Hrvatske, odnosno sva tijela državne uprave koja imaju u svoj nadležnosti manjinska pitanja, dužna su voditi brigu o punoj provedbi svih prijelaznih mjerila koja se odnose na prava hrvatske manjine u Republici Srbiji.