HODOČAŠĆE U MEKI Raste broj mrtvih, izmjereno 51.8 stupnjeva

Hadž
EPA

Saudijska Arabija upozorila je danas na ekstremno visoke temperature u Meki, gdje je potvrđeno više od tucet smrtnih slučajeva povezanih s vrućinom za vrijeme hadža, dok temperatura prelazi preko 50 stupnjeva Celzijevih.

Godišnje hodočašće, jedan od najvećih religijskih skupova na svijetu, ove se godina odvija u ljeto koje je u Saudijskoj Arabiji osobito vruće.

Samo jučer bilo je više od 2700 slučajeva "isrcpljenosti zbog vrućine", objavilo je saudijsko ministarstvo zdravlja, piše Index.hr.

Temperatura u Meki dosegla 51.8 stupnjeva

Temperature bi se danas u Meki, gdje hodočasnici završavaju hadž, trebale popeti do 49 stupnjeva Celzijevih.

"Sveta mjesta bilježe danas najviše temperature od početka hadža i mogu doseći 49 stupnjeva. Savjetujemo Božjim uzvanicima da se ne izlažu Suncu", priopćilo je ministarstvo, a prenijela je državna televizijska postaja.

Saudijska meteorološka služba objavila je na platformi X da je temperatura u Meki dosegla 51.8 stupnjeva.

Umrlo 14 jordanskih hodočasnika, 17 ih je nestalo

Jordansko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je jučer da je zbog sunčanice uzrokovano ekstremnom vrućinom umrlo 14 jordanskih hodočasnika, a 17 se smatra nestalima.

Teheran je objavio da su umrla petorica iranskih hodočasnika, ne precizirajući uzrok njihove smrti. Dakar je objavio da su umrla trojica senegalskih hodočasnika.

Hadž je ove godine okupio gotovo 1.8 milijuna ljudi, od čega 1.6 milijuna iz inozemstva, objavile su saudijske vlasti.