HAITI Više od 300 osoba poginulo u razornom potresu

haiti, potres
REUTERS/Ralph Tedy Erol

Najmanje 304 osobe su poginule, a 1800 ih je ozlijeđeno u potresu magnitude 7.2 prema Richteru koji je u subotu pogodio jugozapadni dio Haitija, izvijestile su vlasti dodavši da je potres je uništio brojne kuće, škole, hotele i crkve.

Epicentar potresa bio je 8 kilometara od grada Petit Trou de Nippes, što je na udaljenosti od 150 kilometara od glavnog grada te karipske otočne države, Port-au-Princea, izvijestila je američka Geološka služba.

Potres se dogodio na dubini od 10 kilometara u subotu oko 8,30 sati po lokalnom vremenu, osjetio se na Kubi i Jamajci, a nakon njega je uslijedilo niz naknadnih podrhtavanja tla.

Haićanska civilna zaštita izvijestila je kako se broj žrtava potresa popeo na 304 umrle osobe te najmanje 1800 ozlijeđenih. U akcijama spašavanja hitnih službi i stanovništva, mnogi su izvučeni iz ruševina, no za mnogima se još traga.

U potresu je uništeno najmanje 949 kuća, sedam crkava, dva hotela i tri škole, a oštećeno je više od 700 kuća, sedam škola, tri bolnička centra i zatvor, međutim, veće štete nisu zabilježene u pomorskoj, zračnoj i telekomunikacijskoj infrastrukturi.

Premijer Ariel Henry rekao je da je potres u nekim dijelovima zemlje uzrokovao ”veliku štetu” i proglasio jednomjesečno vanredno stanje.

Američka Geološka služba izvijestila je da je velika količina populacije u riziku od klizišta. Prema izvještaju haićanske civilne zaštite, klizište je blokiralo autocestu između Les Cayes i grada Jeremie. Spašavanje i sanaciju od potresa moglo bi otežati moguće olujno nevrijeme, jer je prema prognozi vjerojatno da će Haitijem proći tropska oluja Grace koja bi početkom sljedećeg tjedna mogla donijeti jaku kišu i vjetar.

Najsiromašnija država u Americi još se s nelagodom prisjeća potresa koji se dogodio 12. siječnja 2010. Razoran potres opustošio je glavni grad i nekoliko pokrajinskih gradova, a poginulo je više od 200.000 stanovnika. Subotnji potres zemlju je pogodio samo mjesec dana nakon ubojstva haićanskog predsjednika Jovenela Moisea, što je produbilo politička previranja u zemlji.

Američki predsjednik Joe Biden autorizirao je neposredan odgovor SAD-a, a koordinatoricom akcije imenovao je Samanthu Power iz američke Agencije za međunarodni razvoj. Predsjednik Meksika Manuel Lopez Obrador također je najavio da je vladi naložio pripremu za pomoć Haitiju.