Grčka kritizira EU zbog odbijanja djece migranata

migranti, sukob, grčka, svijet, eu, migranti

Grčka nije uspjela uvjeriti ostale države članice EU da prihvate oko 3.000 maloljetnika bez pratnje, izjavio je grčki premijer u petak, osuđujući blok da nije pokazao "solidarnost".

"Pokušali smo da postignemo sporazum s državama članicama EU kojima poručujemo "U ime Boga, govorimo o 3.000 djece, zar se oni ne mogu podijeliti među 27 zemalja kako bi Europa pokazala solidarnost" - poručio je premijer Kyriakos Mitsotakis parlamentu.

"Sa žaljenjem mogu reći da odgovor nije pozitivan i da to nije europska pravda" - kazao je on, dodajući da oko 4.000 maloljetnika živi u naslovnom prostoru.

Mitsotakisova konzervativna vlada u ovoj je sedmici objavila plan masovnog preustroja svojih nakrcanih izbjegličkih logora na otocima u blizini Turske i "hermeričko zatvaranje" granica u suočavanju s novim izbjegličkim valom od koga se strahuje.

Sudeći po vladinim brojkama, oko 37.000 tražilaca azila nalazi se na otocima, a na stotine ih pristiže svakodnevno zahvaljujući blagim vremenskim uvjetima, prenosi AFP.