Gradilište na kojem radnici doslovno umiru od vrućine

katar, gradilište

Katar je možda obećana zemlja za domaće stanovništvo koje uživa u novcu od nafte koja čini 80 posto prihoda te arapske države, a imaju i najviši BDP po stanovniku na svijetu, oko 100 tisuća dolara, no za radnike migrante Katar je često pravi pakao.

Oni tamo rade na izrazito visokim temperaturama doslovno do smrti, otkrila je Guardianova istraga po kojoj svake godine na stotine radnika umire od toplinskih udara.

Ovog je ljeta na stotine tisuća uvezenih radnika radilo po 10 sati na dan na temperaturi od 45 Celzijusa bez puno izbora. Građevinski boom zahtijeva neprestan i mučan rad uoči Svjetskog prvenstva u nogometu 2022. godine.

Katarske vlasti, u skladu s drugim zemljama u Zaljevu, priopćile su kako štite radnike od ozlijeda na vrućinama, radnom zabranom rada u nenamještenim otvorenim prostorima od sredine lipnja do kolovoza u razdoblju od 11 do 15 sati.

Velike studije službenih vremenskih podataka tijekom devetogodišnjeg razdoblja pokazale su da zabrana rada ne štiti radnike.

U satima izvan zabrane, svi koji rade na otvorenom i dalje su izloženi potencijalno fatalnim razinama toplinskog stresa između lipnja i rujna, za koje kardiolozi kažu da dovode do velikog broja smrtnih slučajeva svake godine.

Osim toga, analiza pokazuje da se opasne razine izloženosti toplini nastavljaju i u hladnijim mjesecima.

Doha je trenutno domaćin Svjetskog prvenstva u atletici, a sportaši i sportski profesionalci opisuju ekstremne uvjete vrućine tijekom vikenda. Ipak, izvan klimatiziranih stadiona, radnicima i dalje prijete ozbiljne posljedice toplotnih udara između 9 i 12 sati tijekom listopada.

Rad u visokim temperaturama stavlja veliko opterećenje na ljudski kardiovaskularni sistem, a ekstremni toplinski stres dovodi do srčanih udara i drugih kardiovaskularnih smrtnih slučajeva, pokazala su nedavna istraživanja.

Svake godine stotine radnika od kojih su mnogi mladići u dobi od 25 do 35 godina, umiru dok rade u Kataru. Većina ovih slučajeva katarske vlasti pripisuju kardiovaskularnim uzrocima ili "prirodnoj smrti".

Ipak, nedavna istraživanja objavljena u "Cardiology Journalu" od skupine vodećih klimatologa i kardiologa zaključila su da su smrtni slučajevi vjerojatno uzrokovani toplotnim udarom, istražujući povezanost između smrti 1300 nepalskih radnika između 2009. i 2017. i porasta temperature.