GRADIĆ NA TROMEĐI OKUPIRANIH REGIJA Ukrajinci napreduju oko Limana, ruski vojni blogeri zabrinuti

Ukrajinska vojska

Čini se kako je ukrajinska vojska uspjela nadmudriti ruske zapovjednike u borbama za Liman. Ruski vojni blogeri sa zabrinutošću pišu o napredovanju Ukrajinaca oko Limana, gradića koji se nalazi na tromeđi Hersonske, Donjecke i Luhanske oblasti i koji je važan za obje strane. Pad grada bio bi još jedan veliki vojni neuspjeh za Rusiju i bolje bi pozicionirao Ukrajince za daljnje prodore u regiji, čime bi razbucali teško stečene ruske uspjehe u njihovoj ljetnoj ofenzivi u Donbasu.

Još veća od vojne, mogla bi biti politička šteta za Moskvu jer bi se pokazalo da Rusija nije uspjela stabilizirati svoju obrambenu liniju nakon gubitka Izjuma i Kupjanska ranije ovog mjeseca. Ruske snage zauzele su Liman u svibnju, a služi im kao lansirna rampa za napad na ukrajinske uporišne gradove Slovjansk i Kramatorsk.  

Nakon prodora ukrajinskih snaga iz smjera Oskila na istok prema Ridkodubu, očekivalo se da će vojska Volodimira Zelenskoga pokušati okružiti Liman sa sjeverozapada. Zbog toga su Rusi veliki dio svojih boraca uputili upravo na sjever, međutim Ukrajinci su izabrali drugu taktiku. Bitka za Liman slična je kao i ona za Balakliju. Umjesto izravnog juriša na dobro utvrđene ruske pozicije, Ukrajinci su krenuli sjeveroistočno u obuhvat cijelog područja prema Makivki i Svatovima, uz pomoćne prodore s juga. A nakon poluokruženja, ruski položaji, kao u Izjumu, sada i u Limanu, Jampilju i Kremini - postaju neodrživi.

Ruski blogeri sa zabrinutošću pišu kako će njihove snage na ovom području doživjeti neminovan poraz jer ukrajinske trupe napreduju zapadno, sjeverno i sjeveroistočno od Limana te grad potpuno okružuju.

Ukrajinski vojnici objavili su fotografije na kojima podižu zastavu na zgradi seoskog vijeća u Novoselivki. Tako sa sjevera između Limana i neprijateljskih snaga ostaje samo jedno naselje.  

"Grad je u iznimno ranjivoj situaciji", izvijestio je i ruski vojni telegram kanal Military Observer.

Institut za proučavanje rata (ISW) navodi kako će kolaps Limanskog džepa vjerojatno imati velike posljedice za rusko grupiranje u sjevernoj Donjeckoj i zapadnoj Luhanskoj oblasti i može omogućiti ukrajinskim trupama da ugroze ruske položaje duž zapadne granice Luhanske oblasti i u području Severodonjeck - Lisičansk.

„Rusko vojno vodstvo nije se pripremilo za kolaps ovog sektora prve crte, što će vjerojatno dodatno smanjiti ionako nizak ruski moral, navodi ISW. 

Poznati ukrajinski novinar Ilija Ponomarenko također piše kako je kolaps u sektoru Liman - Jampilj sada gotovo neizbježan. „Džep će biti zatvoren ako to još nije slučaj. Rusi se moraju povući prije nego što bude prekasno, ali sada je to već teško  jer Ukrajina može ciljati njihovu rutu povlačenja – navodi Ponomarenko.