GIGATVORNICA ZAUSTAVILA PROIZVODNJU U Tesli podmetnut požar, ranije su bili na meti kritika

Tesla tvornica automobila
Twitter

Američki proizvođač električnih automobila Tesla morao je u utorak zatvoriti proizvodnju u svojoj europskoj tvornici u blizini Berlina zbog podmetnutog požara, priopćili su tvrtka i lokalne vlasti.

“U ranim jutarnjim satima došlo je do nestanka struje u javnoj mreži, vjerojatno zbog podmetanja požara, što je rezultiralo obustavom proizvodnje”, rekao je glasnogovornik Tesle precizirajući da su zaposlenici poslani kućama te da ne zna kada bi se proizvodnja mogla nastaviti, prenosi Hina.

Otvorena 2022., ova “gigatvornica”, jedina Teslina tvornica u Europi, proizvodi Model Y, SUV koji je kralj električne prodaje na kontinentu, a tvornica zapošljava oko 11.500 zaposlenika.

Sadržaj se učitava...

Vlasti kažu kako je riječ o sabotaži

Regionalna vlada objavila je da je riječ “paljenju” koje je povezanom s električnim stupom u blizini tvornice. Tisuće ljudi dovedene su u opasnost, navele su regionalne vlasti navodeći da je riječ o “činu sabotaže”. Lokalna policija priopćila je da je otvorena istraga zbog “sumnje u podmetanje požara”.

Lokacija tvornice, koja se nalazi u općini Gruenheide, šumovitom području južno od Berlina, našla se na meti kritika otkako je tvornica Tesla podnijela zahtjev za njezino proširenje za 170 hektara.

Sadržaj se učitava...

Tijekom savjetodavnog glasanja koje je organizirala općina krajem veljače, stanovnici su izrazili svoje protivljenje projektu i zabrinutost, posebno u vezi sa značajnom potrošnjom vode u “gigatvornici”.

Aktivisti u šumi u blizini tvornice

Prošlog četvrtka aktivisti za zaštitu okoliša počeli su okupirati šumu u blizini tvornice kako bi se suprotstavili planovima za proširenje. Izgradili su kućice na drvetu kako bi spriječili moguće radove.

Policija odbija spekulirati o mogućoj vezi požara i kampa koji su uspostavili aktivisti, rekao je glasnogovornik.

Sadržaj se učitava...

Proširenjem lokacije, o čemu još nije donesena konačna odluka, tvornica namjerava udvostručiti proizvodnju. Trenutačno njemačka tvornica grupe Elona Muska proizvodi više od 250.000 električnih automobila godišnje, s dugoročnim ciljem od 500.000 komada.