GENERALNI TAJNIK UN Skoro pola planete je u 'opasnoj zoni'

Antonio Guterres UN
EuropaNewsWire

Generalni tajnik UN Antonio Gutrerres izjavio je danas da je gotovo polovina čovječanstva u 'opasnoj zoni' zbog klimatske krize i upozorio na 'opasnu nepovezanost' između onoga što znanstvenici i građani traže da se uradi da bi se zaustavile klimatske promjene i onoga što države zaista rade po tom pitanju.

Guterres je na klimatskoj konferenciji u Austriji rekao da je do kraja ovog desetljeća potrebno smanjiti emisije plinova s efektom staklene bašte za 45%, ali se predviđa da će se one povećati za 14%.

"Svjedoci smo povijesne i opasne nepovezanosti: znanost i građani zahtijevaju ambicioznu i transformativnu klimatsku akciju. U međuvremenu mnoge vlade odugovlače. To nedjelovanje ima teške posljedice", rekao je Guterres.

On je rekao da rat u Ukrajini prijeti da pogorša krizu, jer su se velike ekonomije još više usredotočile na fosilna goriva koja su odgovorna za većinu emisija štetnih plinova i globalno zagrijavanje.

"Novo financiranje istraživanja i infrastrukture za proizvodnju fosilnih goriva je zabluda. To će samo dodatno pogoršati rat, zagađenje i klimatsku katastrofu", rekao je Guterres u video obraćanju na Austrijskom svjetskom summitu, prenosi Euractiv.

Guterres je pozvao zemlje da prestanu koristiti ugalj do 2040., a bogate zemlje do 2030., i da se fokusiraju na zamjenu fosilnih goriva obnovljivim izvorima energije, kao što su solarna i energija vjetra.

"Jedini pravi put ka energetskoj sigurnosti, stabilnim cijenama struje, prosperitetu i planeti pogodnoj za život leži u napuštanju zagađujućih fosilnih goriva, prije svega uglja, i ubrzanju energetske tranzicije zasnovane na obnovljivim izvorima. Obnovljivi izvori su mirovni plan 21. stoljeća", rekao je Guterres.

Cijena solarne energije i baterija, istaknuo je, pala je za 85% tijekom proteklog desetljeća, cijena energije vjetra za 55%, a nafta i plin su dostigli rekordne cijene.

"Prošlo je 50 godina od kada su UN održale Konferenciju o čovjekovoj sredini u Stokholmu. Od tada je ispoštovano veoma malo naših obećanja o životnoj sredini", rekao je Guterres i ocijenio da većina obećanja nacionalnih vlada o klimi 'jednostano nisu dovoljno dobra'.