GDJE JE PRIGOŽIN Kremlj tvrdi da nema saznanja o njegovoj lokaciji

prigožin,Putin,pobuna,Minsk ,wagner

Ruski Kremlj je priopćio u utorak da nema informacija o tome gdje se nalazi Jevgenij Prigožin, vođa plaćeničke grupe Wagner.

Mediji su ranije prenijeli informaciju kako je privatni avion Wagner grupe sletio u utorak ujutro na aerodrom nedaleko od Minska, ali bez potvrde da se Prigožin nalazio u njemu.

Prigožin se prvi put nakon nekoliko dana pojavio u javnosti u video poruci koja je objavljena u ponedjeljak popodne.

Prema uvjetima sporazuma koji je okončao pobunu od vikenda, Prigožinu je trebalo dopustiti da se preseli u Bjelorusiju, a njegovi borci su dobili priliku da se pridruže redovnim ruskim oružanim snagama ili da se presele s njim u Bjelorusiju, prenosi Guardian.

Reuters izvještava da je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na svom redovnom brifingu za novinare rekao da se sporazum kojim je okončana pobuna provodi i da je predsjednik Vladimir Putin uvijek držao svoju riječ. Kazao je da ne zna koliko će Wagnerovih boraca nakon dogovora potpisati ugovore s Ministarstvom obrane.

Kremlj je priopćio da će se Putin u utorak obratiti pripadnicima ruskih vojnih jedinica, Nacionalne garde, snaga sigurnosti i drugima koji su pomogli u održavanju reda tijekom subotnje pobune plaćenika.

U govoru ranije danas u glavnom gradu Bjelorusije, čelnik Aleksandar Lukašenko rekao je da je bilo “bolno” gledati događaje koji se odvijaju u Rusiji, te da je stavio bjeloruske trupe i policiju u punu pripravnost tijekom krize.