G7 Usvojit će se deklaracija o sprječavanju novih pandemija i nabavi cjepiva za manje od 100 dana

G7 Usvojit će se deklaracija o sprječavanju novih pandemija i nabavi cjepiva za manje od 100 dana
G7 grupa

Lideri Grupe sedam (G7) planiraju se danas obavezati da će iskoristiti sve svoje resurse kako bi se osiguralo da se situacija u svijetu izazvana pandemijom poput covid-19 nikada ne ponovi.

Drugog dana summita u Cornwallu, na jugozapadu Engleske, oni će potpisati deklaraciju koja navodi niz mjera potrebnih da se ovo postigne, a prvi cilj je da se smanji vrijeme potrebno za razvoj cjepiva na manje od 100 dana, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Lideri G7 objavit će 'Deklaraciju iz Carbis Baya' nakon posebnog sastanka danas, kojom će se utvrditi plan sprječavanja bilo kakvog ponavljanja ljudskih i ekonomskih gubitaka, koje je prouzrokovao covid-19.

Deklaracija G7 trebala bi predvidjeti niz konkretnih koraka, koji bi uključivali smanjivanje vremena potrebnog za razvoj i licenciranje cjepiva, tretmana i dijagnostike za bilo koju buduću bolest na manje od 100 dana, jačanje globalnih nadzornih mreža i kapaciteta genomskog sekvenciranja, kao i podršku reformi i jačanju Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Očekuje se da deklaracija sadrži i preporuke iz izvještaja grupe međunarodnih eksperata iz raznih ekonomskih oblasti, vlade i znanstvenih institucija. Generalni tajnik Ujedinjenih nacija Antonio Guterres i direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus također će sudjelovati na današnjem zasjedanju.

Britanski premijer Boris Johnson, koji je jučer otvorio trodnevni Summit G7 s molbom za borbu protiv globalne nejednakosti, obavezao se da njegova zemlja u narednih godinu pokloni više od 100 milijuna cjepiva siromašnijim zemljama.

Američki predsjednik Joe Biden obećao je 500 milijuna doza cjepiva za 92 zemlje sa niskim i srednjim prihodima i Afričku uniju. Očekuje se da će se države G7 dogovoriti da zajednički osiguraju milijardu doza cjepiva 19, u pokušaju da okončaju pandemiju tijekom 2022. godine.

WHO procjenjuje da će za cijepljenje cijelog svijeta biti potrebno 11 milijardi doza do nivoa od 70 posto, točke na kojoj bi prijenos virusa mogao biti značajno zaustavljen.