G7 U JAPANU Do kraja ove i za početak sljedeće godine Ukrajini ide 44 milijarde dolara, ali ne za oružje

Grupa G7 ministri financija u Japanu 2023
Pool photo

Obaveze zemalja iz Grupe sedam (G7) za proračunsku i ekonomsku podršku Ukrajini u 2023. i na početku 2024. iznose 44 milijarde dolara, navodi se u priopćenju usvojenom na kraju sastanka ministara financija i guvernera centralnih banaka zemalja G7 u japanskom gradu Nigata.

"Mi smo, zajedno sa međunarodnom zajednicom, povećali posvećenost proračunu i ekonomskoj podršci Ukrajini za 2023. i početak 2024. na 44 milijarde američkih dolara, što je omogućilo odobrenje programa Međunarodnog monetarnog fonda za Ukrajinu u iznosu od 15,6 milijardi dolara u razdoblju od četiri godine", navodi se u priopćenju, prenosi TASS.

U tekstu se dodaje da ova podrška 'pruža Ukrajini sigurnost i omogućava njenim vlastima da zaštite funkcioniranje vlade, da nastave sa isporukom osnovnih usluga, izvrše najvažnije popravke oštećene infrastrukture i da stabiliziraju ekonomiju'.

Japan predsjedava Grupi sedam tijekom 2023. godine. Do sada je japanska strana održala niz ministarskih sastanaka G7, uključujući one kojima su prisustvovali šefovi ministarstava vanjskih poslova, kao i ministri za digitalizaciju i tehnologiju, prenosi Srna.