FRANCUSKI OBAVJEŠTAJCI Eksploziju u bolnici u Gazi izazvala je neispravna palestinska raketa

bolnica Gaza
Ilustracija/NYT

Eksplozija u bolnici u Gazi nije bila posljedica izraelskog zračnog napada, već je vjerojatno uzrokovana neispravnom palestinskom raketom, objavila je francuska vojna obavještajna služba (DRM).

Palestinski dužnosnici rekli su da je 471 osoba ubijena u eksploziji u bolnici Al-Ahli al-Arabi u utorak. Ministarstvo zdravstva Gaze optužilo je Izrael za napad, a Izrael tvrdi da je eksploziju izazvalo neuspješno lansiranje rakete militanata.

"Ne postoji ništa što bi nam dopuštalo da kažemo da se radi o izraelskom napadu, ali najvjerojatniji (scenarij) je palestinska raketa", naveo je DRM.

''Premalen krater''

Krater je bio premalen da bi ga uzrokovao izraelski projektil, prema DRM-u. 

"Najvjerojatnija hipoteza je palestinska raketa koja je eksplodirala s punjenjem oko pet kilograma", rekli su iz DRM-a novinarima dodavši da su palestinske skupine imale rakete malog kalibra s takvom vrstom eksplozivnog punjenja.

DRM obično ne iznosi takve informacije, ali ih je prema uputama francuskog predsjednika Emmanuela Macrona odlučio objaviti s obzirom na proturječna izvješća o odgovornima za napad na bolnicu. 

Francuski obavještajci isključili su razne mogućnosti, poput onih da se radi o fragmentima iz izraelskog protuzračnog obrambenog sustava Iron Dome ili presretnutoj raketi. 

Dio analize temeljio se na dostupnim materijalima, što uključuje nekoliko razbijenih prozora, uništenih vozila i relativno ograničenu prisutnost civilnih predmeta na mjestu eksplozije.

DRM nije mogao odrediti točnu lokaciju lansiranja rakete i nije za to okrivio nijednu skupinu.

Nisu htjeli iznositi procjene o broju poginulih, ali su naveli da je vjerojatno riječ o manje od 471 osobe. 

Na napade Hamasa 7. listopada, u kojima je ubijeno 1400 Izraelaca, Izrael je uzvratio obećanjem da će uništiti tu skupinu i stavio 2.3 milijuna ljudi u Gazi pod opsadu. U napadima na enklavu ubijeno je više od 4100 ljudi, a više od milijun ih je ostalo bez doma.