FBI AMERIČKIM SPORTAŠIMA "Ne nosite mobitele na Olimpijske igre"

Amerika, FBI, Olimpijske igre, kina

FBI je preporučio američkim olimpijskim sportašima da u Peking ne nose svoje mobitele i umjesto toga ponesu telefone sa SIM karticama ograničenog trajanja, navodeći mogućnost "zlonamjernih kibernetičkih aktivnosti".

“FBI poziva sve sportaše da ostave svoje osobne mobitele kod kuće i koriste telefone sa SIM karticama ograničenog trajanja dok su na igrama. Nacionalni olimpijski odbori u nekim zapadnim zemljama također savjetuju svojim sportašima da ostave osobne uređaje kod kuće i koriste takve telefone zbog kibernetičke sigurnosti”, prenio je preporuku agencije CNN, a prenosi Hina.

Iako nema podataka “o bilo kakvim specifičnim kibernetičkim prijetnjama na Olimpijskim igrama”, FBI je dodao da je važno da sportaši na igrama budu “budni i pažljivi u mrežnim i digitalnim okruženjima”.

Upozorenje dolazi usred sve veće zabrinutosti američkih dužnosnika zaduženih za nacionalnu sigurnost zbog kineske špijunaže i krađa intelektualnog vlasništva.

Obavještajni dužnosnici javno su upozorili da je Kina stvorila naprednu državu tehno-nadzora unutar svojih granica, prekrivenu kamerama, prepoznavanjem lica i drugim tehnologijama.

Protuobavještajni dužnosnici dugo upozoravaju da se američki državni i lokalni dužnosnici, kao i članovi poslovnih i akademskih krugova, koji putuju u Kinu suočavaju s rizikom hakiranja njihovih osobnih uređaja.

FBI rutinski organizira takozvane obrambene brifinge Amerikancima za koje smatra da su u opasnosti da postanu žrtve pokušaja kineske špijunaže.

FBI trenutno ima otvorenih više od 2000 protuobavještajnih istraga o navodnim naporima Pekinga da ukrade američke informacije o tehnologiji, prema direktoru FBI-a Chrisu Wrayu.

“Kada zbrojimo ono što vidimo u našim istragama, jednostavno ne postoji zemlja koja predstavlja širu prijetnju našim idejama, našim inovacijama i našoj ekonomskoj sigurnosti od Kine,” rekao je Wray u predsjedničkoj biblioteci Ronalda Reagana u ponedjeljak.