FADIL ZNA Federacija milijune slaže u respiratore, a Austrija u ugostitelje

Solak Novalić
Arhiva

Austrijska vlada na čelu sa saveznim kancelarom Sebastianom Kurzom najavila je paket pomoći ugostiteljima „težak“ 400 milijuna eura“, kako bi im omogućila novi početak i 15. svibnja otvaranje njihovih restorana, kafića i ostalih lokala.

Pojedinosti se još ne znaju, ali ono što se zna je da će Vlada navedeni paket pomoći predstaviti još ovaj tjedan.

Prema riječima ministra financija Gernota Blümela za ugostitelje, teško pogođene posljedicama koronakrize predviđene su brojne porezne olakšice i druge financijske mjere pomoći. 

„Ugostiteljstvo i gostionice, posebno je teško pogodila koronakriza“, rekao je Kurz dodavši da paketom pomoći žele vratiti život u ugostiteljstvu u normalu, da bude onakav kakvim ga mi poznajemo, a važno im je i olakšati start ugostiteljima u predstojećim mjesecima.

Austrijski potkancelar Werner Kogler je istakao kako su ugostitelji i gostioničari „bez vlastite krivnje konfrontirani s teškim financijskim gubicima zbog koronakrize“.

Napomenuo je da je Vlada odlučila odmah reagirati i dodatno pomoći, izdvojivši 400 milijuna eura za ugostitelje, prenosi Fenix.

Usporedbe radi, u Federaciji konkretne pomoći za ugostitelje i gospodarstvenike nema, a milijune maraka federalne vlasti složile su u respiratore, koji se neće moći koristiti u bolnicama.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.