Europska unija postaje jedinstvena država u strahu od Kine?

eu kina, bezvizni režim, BIH, eu, BIH, Politika, emigranti, BIH, europa, Europska unija, županije, Grude, Sovići, škola, europa, Dubravka Šuica, BIH, Dubravka Šuica, Referendum RS, referendum, Dubravka Šuica, BIH

Plan je, navodi DT, da se EU postavi kao svjetska sila s ovlastima prave jedinstvene države. U to su uključena i otvaranja 160 veleposlanstava diljem svijeta, od kojih će se prva ustanoviti u New Yorku, Kabulu i Adis Abebi.

Britanski list prenosi i izjavu jednog analitičara koji objašnjava kako su tajni planovi zapravo prijenost vlasti pomoću kojih će EU sve više ličiti na jednu državu. Ukoliko isti budu prihvaćeni, centralizirana vlast u Bruxellesu bi mogla dogovarati razne međunarodne ugovore s područja vanjske politike, obrane i pravosuđa.

Te su planove predložili političari koji smatraju da se Europa na globalnoj vagi velesila mora pojaviti u jedinstvenom obliku. Naime, sve jače buđenje 'Azijskog zmaja', Kine, te drugih gospodarskih sila predstavlja prijetnju utjecaju razvijenih zemalja zapada. Europi treba jedinstvena vanjska politika, smatraju zagovornici nastanka 'superadržave'.


Međutim, DT upozorava kako se vrlo često interesi Bruxellesa, a samim time i Unije, te službenog Londona ne poklapaju, zbog čega valja biti na oprezu