Europska unija pokreće pomorsku akciju protiv krijumčara u Sredozemlju

Ilustracija: Guliver image/Getty images

U njoj je život izgubilo 800 ljudi, među kojima je većina bila zatvorena u potpalublju ribarskog broda koji je potonuo ispred libijske obale

Mjesec dana nakon strašne nesreće, Europska unija u ponedjeljak počinje pomorsku operaciju kako bi "razbila" djelatnost krijumčara koji zlorabe nesreću izbjeglica spremnih na sve ne bi li se preko Sredozemnog mora domogli Europe.

U ovoj dosad neviđenoj operaciji sudjelovat će ratni brodovi i izviđački zrakoplovi europskih vojska u moru ispred obale Libije koja je postala jedna od najvećih tranzitnih točaka za imigrante koji žele u Europu. Ta misija zahtijeva pristanak Ujedinjenih naroda i zapravo će biti operativna tek u lipnju. No o njoj će u ponedjeljak formalno odlučivati 28 ministara vanjskih poslova EU-a nakon sjednice s ministrima obrane.

EU koji optužuju za pasivnost, pa i ravnodušnost, pod pritiskom je dok se nastavljaju tragedije s izbjeglicama u Sredozemnome moru.

Nesreća koja je potresla cijelu Europu i potaknula čelnike na djelovanje dogodila se u noći s 18. na 19. travnja. U njoj je život izgubilo 800 ljudi, među kojima je većina bila zatvorena u potpalublju ribarskog broda koji je potonuo ispred libijske obale.

Čelnici EU-a su na izvanrednoj sjednici 23. travnja zatražili operaciju u kojoj bi "zaplijenili i uništili plovila" krijumčara iz Libije prije nego budu korištena. Usto su odlučili povećati izdvajanja za Triton i Posejdon, dvije operacije nadzora i spašavanja na Sredozemnome moru povjerene Frontexu, agenciji za čuvanje vanjskih granica.

Nevladine organizacije su jednoglasno osudile ovu operaciju koja će, smatraju, samo premjestiti koridore kojima se koriste krijumčari.

Glavni stožer operacije pod nazivom EU Navfor Med bit će u Rimu a njome bi trebao zapovijedati talijanski admiral Enrico Credendino, rekao je za AFP jedan europski dioplomat.

Francuska, Velika Britanija, Njemačka, Italija i Španjolska već su obećale dati brodove. Poljska i Slovenija će poslati

izviđačke zrakoplove ili helikoptere, navode diplmatski izvori.

Nema ni govora o vojnim operacijama na libijskom teritoriju, istaknula je Federica Mogherini, visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku. Cilj operacije je pronaći brodove kojima se koriste krijumčari da na otvoreno more izvuku improvizirana plovila nakrcana stotinama izbjeglica a onda ih prepuste sudbini.

Operacijom ih se također želi spriječiti da uzmu natrag ta plovila.

Nastojeći osigurati "poštovanje međunarodnoga prava", Europljani traže donošenje rezolucije UN-ova Vijeća sigurnosti. Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier bio je optimističan u četvrtak rekavši kako očekuje da će dobiti potporu.

Rusija, stalna članica Vijeća sigurnosti, isprva suzdržana, sada se čini voljna poduprijeti tekst u kojemu se neće izričito spominjati uništavanje plovila. No donošenje rezolucije se ne očekuje prije kraja tjedna.

Pojačan nadzor obale i krijumčarskih mreža te zaustavljanje brodova u međunarodnim vodama koji ne plove ni pod čijom zastavom mogu zapravo početi i bez međunarodne pravne baze.

No još treba riješiti više zamršenih problema, napose pitanje izbora zemlje prihvata imigranata spašenih u operaciji.

Hina